o ile warunki atmosferyczne dopiszą, jeszcze przez dwa miesiące natura będzie obdarowywać nas grzybami. W najbliższych tygodniach warto jednak skupić się na poszukiwaniu czasznicy olbrzymiej. To okaz należący do rodziny purchowatych, który w poprzednich latach (do 2014 roku) był objęty ścisłą ochroną na terenie Polski. Dzisiaj, o ile natkniesz się na tego grzyba, możesz śmiało go zrywać. W smaku przypomina pieczarki, ale wyróżnia się swoimi obfitymi rozmiarami. Czasami wystarczy przynieść jedną czasznicę do domu, aby przyrządzić obiad dla całej rodziny.
REKLAMA
Zobacz wideo Ogromny wysyp grzybów. "Pierwszy raz zobaczyłem coś takiego"
Czasznica olbrzymia - gdzie rośnie? Nie szukaj jej wśród borowików, ani wśród rydzy
W 1955 roku na terenie północnych Czech odnotowano znalezienie największej czasznicy olbrzymiej w historii. Okaz ten mierzył 46 cm wysokości, w obwodzie miał 212 cm, a jego waga wynosiła 20,8 kg. Grzybiarz, który ją znalazł, miał ogromne szczęście. zwykle grzyb ten osiąga ok. 10-60 cm średnicy i ma 135 cm w obwodzie. Oprócz dużego rozmiaru purchawicę olbrzymią można rozpoznać również po białym kolorze. Niektórym przypomina ona kulkę sera mozzarella. Im jaśniejszy okaz, tym młodszy. Z wiekiem skórka zaczyna ciemnieć i się marszczyć.
Zobacz też: Niezwykłe okazy w polskich lasach. Fani Muminków będą zachwyceni. "Wiedziałam, iż istnieją!"
Czasznica olbrzymia, choć sporadycznie może pojawiać się w lasach, zwykle rośnie na łąkach, pastwiskach, a choćby parkach. Dlatego, żeby ją znaleźć, nie trzeba spacerować wśród koron drzew, niekiedy wystarczy po prostu wyjść z domu. Najczęściej rozwija się tam, gdzie jest żyzna gleba bogata w azot. o ile jeszcze w tym sezonie chcesz z niej przyrządzić aromatyczne danie, lepiej się pośpiesz. niedługo mija okres jej owocowania.
Czasznica olbrzymia - kiedy zbierać? Nie marnuj ani chwili, grzyb zaraz zniknie z pól
Duże, białe kule porastające łąki, pola i lasy zaczynają ubogacać krajobraz swoją nietuzinkową formą w lecie (od lipca) i owocują do jesieni (października). Poszukując czasznicy olbrzymiej, trzeba mieć na uwadze fakt, iż warte naszej uwagi są tylko białe, jędrne okazy. Grzyby, na których zaczęły pojawiać się żółte przebarwienia, mogą mieć już mniej walorów smakowych. Czasami po rozkrojeniu okazuje się, iż jest całkowicie niezdatny do spożycia, ponieważ się rozpada. A skoro już o kulinarnych aspektach mowa, warto wspomnieć, co można przygotować z tego obfitego naturalnego daru.
Czasznica olbrzymia - przepis. Zamiast zupy czy sosu przygotuj z niej pizzę dla całej rodziny
Grzyby na ogół mają wiele zastosować w kuchni. Przyrządzamy z nich zupy, sosy i farsze. Czasznica olbrzymia posiada bowiem jeszcze jedną atrakcyjną funkcję. Jej duży płat może posłużyć m.in. jako spód do pizzy. Wystarczy nasmarować ją delikatnie oliwą, oprószyć solą i pieprzem, a następnie wyłożyć na niej nasze wszystkie ulubione składniki. Podobnie jak kania, świetnie odnajduje się na talerzu również jako wege kotlet.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
















