Jakość i bezpieczeństwo żywności – wykład dla seniorów z ZUTW

skafander.info 2 tygodni temu

Dr Maria Dorota Kwika z Wydziału Nauk o Zdrowiu Akademii Zamojskiej przeprowadziła wykład dla słuchaczy Zamojskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku nt. „Jakość i bezpieczeństwo żywności. Jak efektywnie dobierać produkty odżywcze dla seniora?”.

Był to już kolejny wykład adresowany do seniorów, przeprowadzony przez wykładowcę Akademii Zamojskiej. Tak jak w poprzednich sytuacjach, tak i teraz wykład poświęcony tematyce zdrowia cieszył się dużą popularnością.

W zależności od wagi, jaką w danym wyrobie przywiązuje się do poszczególnych cech jakości, można wśród nich wyróżnić: zawartość substancji szkodliwych dla zdrowia, metali toksycznych, drobnoustrojów chorobotwórczych itp.). Zgodnie z nowym podejściem do zapewnienia bezpieczeństwa żywności, prawo to obowiązuje na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania, dystrybucji żywności (zgodnie z zasadą „od pola do stołu”). Konsument odbiera wiele cech subiektywnie i zwraca uwagę przede wszystkim na: funkcję użytkową wyrobu, jego cechy estetyczne, zgodność z tendencjami mody, cenę, wygodę użytkowania itp. W przypadku żywności należy dążyć przede wszystkim do uzyskania produktów o najwyższym stopniu bezpieczeństwa zdrowotnego – tłumaczyła dr Maria Dorota Kwika.

Zaznaczyła przy tym, iż informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, muszą być jasne i łatwe do zrozumienia przez konsumenta. Podstawowe informacje, jakie powinna zawierać etykieta, to: nazwa żywności, wykaz substancji alergennych, termin przydatności do spożycia, ilość netto. Oznakowanie powinno zawierać również informacje na temat składników występujących w środku spożywczym, czy warunków przechowywania.

Wykład dr Marii Doroty Kwiki odbył się 13 stycznia br. w auli zamojskiej delegatury Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego.

Idź do oryginalnego materiału