Jakie śniadanie syci na długo? Rano postaw na ten składnik. Zwalczysz głód na kilka godzin

kobieta.gazeta.pl 2 miesięcy temu
Jakie śniadanie syci na długo? jeżeli chcesz wejść w dzień bez ryzyka, iż po godzinie będziesz znów podjadać, jesteś w dobrym miejscu. Dietetyczka zdradza, po jakie składniki sięgać, by energia długo trzymała na wysokim poziomie. Zapomnij o batonach i drożdżówkach, a gwałtownie zauważysz różnicę.
Wyobraź sobie typowy poranek: szybka miska płatków z mlekiem, kilka łyżek w pośpiechu i już biegniesz do pracy. Zanim jednak zdążysz usiąść przy biurku, brzuch daje o sobie znać, jakby śniadania wcale nie było. Aleksandra Kureń, dietetyczka z centrumrespo.pl, tłumaczy, iż to efekt źle dobranych proporcji. Zamiast pustych kalorii lepiej postawić na białko. Dlaczego?


REKLAMA


Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować


Jakie śniadanie syci na długo? Zacznij dobrze poranek, a zapomnisz, co to głód
Śniadania bogate w białko naprawdę mają znaczenie. Nie tylko sycą na dłużej, ale także pomagają utrzymać apetyt w ryzach. Dietetyczka odwołuje się do badań, które pokazują, iż dobrze skomponowany posiłek obniża poziom greliny, czyli hormonu głodu, a jednocześnie podnosi stężenie peptydu YY odpowiedzialnego za poczucie nasycenia. Dzięki temu rzadziej podjadamy i mamy spokojniejszą głowę, bo nie myślimy wciąż o jedzeniu. To jednak nie jest jedyna korzyść. Stabilny poziom energii po białkowym śniadaniu sprzyja koncentracji i ułatwia zmierzenie się z zadaniami w pracy czy szkole.


Specjaliści podkreślają, iż optymalna porcja to około 30-35 gramów białka w jednym posiłku. Jak to osiągnąć? Jak się okazuje, wcale nie trzeba sięgać po odżywki ani opierać menu na mięsie, bo wystarczą proste produkty. Jajka, twaróg, ryby, tofu lub gęsty jogurt typu skyr to doskonałe źródła białka. Do tego warto dorzucić zdrowe tłuszcze, które spowalniają trawienie, takie jak orzechy, awokado lub odrobinę oliwy oraz porcję węglowodanów złożonych, np. pełnoziarniste pieczywo, kaszę czy owsiankę. Całość dopełniają warzywa bądź owoce. Tak skomponowane śniadanie daje sytość na wiele godzin i nie obciąża organizmu.


Tosty z jajkiem to pomysł na szybkie i smaczne śniadanie.zdjęcie ilustracyjne/ Anna_Shepulova, iStock


Co można zrobić na śniadanie na szybko? Tak zapewnisz sobie dobry start w nowy dzień
Nie zawsze jest czas, by zastanawiać się nad idealnym talerzem. Dlatego przygotowaliśmy trzy proste pomysły, które można zrobić w kilka minut. Sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy poranek goni, a mimo to nie chcesz rezygnować z sycącego posiłku.


Placuszki z tofu i bananem (ok. 35 g białka)


150 g tofu naturalnego,
1 średni banan,
100 g skyru naturalnego,
50 g mąki orkiszowej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie: orzechy, dżem, owoce


Rozgnieć tofu z bananem w misce, dodaj skyr, proszek do pieczenia oraz mąkę, a następnie zmiksuj. Usmaż małe placuszki na suchej patelni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Tosty z jajkiem, awokado i twarogiem (ok. 32 g białka)


2 kromki chleba pełnoziarnistego,
2 jajka,
pół dojrzałego awokado,
50 g półtłustego twarogu,
szczypiorek,
kilka kropel oliwy,
sól i pieprz do smaku


Kromki chleba podpiecz, by były chrupiące. W miseczce rozgnieć awokado z twarogiem, dopraw solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Gotową pastę rozsmaruj na tostach. Na patelni usmaż jajka sadzone, tak aby żółtko pozostało płynne, po czym ułóż je na przygotowanych kromkach. Całość skrop oliwą z oliwek.


OwsiankaFot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl


Owsianka ze skyrem i orzechami (ok. 35 g białka)


60 g płatków owsianych,
200 g skyru naturalnego,
200 ml mleka,
15 g orzechów włoskich,
50 g świeżych owoców, np. borówek lub malin,
łyżeczka miodu do smaku.


Ugotuj płatki na mleku, odstaw do przestudzenia. Dodaj skyr i wymieszaj. Całość posyp orzechami, owocami i polej miodem. Po które szybkie rozwiązanie sięgasz najczęściej rano? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału