Jakie ryby zagoszczą na opolskich stołach w te święta? Karp i jego konkurencja

radio.opole.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Gospodarstwo RYbne Niemodlin [fot. Jędrzej Łuczak]


W opolskich domach trwa gorączka przedświątecznych przygotowań. Jedna z potraw - nieodłączny element wigilijnego stołu - to karp. Mieszkańcy Opolszczyzny pytani o formę podania, najczęściej wymieniają smażenie. Jednak, czy w święta to tylko ta, konkretna ryba? Postanowiliśmy to sprawdzić.

Jeżeli chodzi o święta i ryby to mieszkańcy Opolszczyzny mówią niemalże jednym głosem: - U mnie rybki już są przygotowane, czekają w lodówce. Jest karp z Krogulnej, jest karp z Niemodlina wędzony i mamy też śledzia. - Jest już rybka oczywiście. Jaka rybka ? Karpik. - Co u pani gości na stole, o ile chodzi o ryby? Karp, tradycyjnie. Śledź się też znajdzie. Tradycja wciąż dominuje. Kamil Klekowski, szef kuchni radzi, aby ryby na święta kupić u sprawdzonych dostawców. - Zawsze istotny jest produkt. o ile produkt będzie dobry, będzie z dobrego źródła, to nie musimy się martwić. Święta rządzą się swoimi prawami i w święta każdy przygotowuje ryby na sposób, który zna z dzieciństwa czy przejął po swoich babciach czy mamach, czy rodzicach. Wiemy wszyscy, iż smak dzieciństwa jest najwspanialszym smakiem, prawda? Równocześnie kucharz zachęca do eksperymentowania zarówno z karpiem, jak i z innymi…
Idź do oryginalnego materiału