Czym jest pizza i jakie są jej rodzaje?
Pizza powstała najprawdopodobniej 600 lat p.n.e. we włoskim mieście Neapol. Potrzeba przygotowania szybkiego i taniego dania, które pozwoliłoby wyżywić głodnych ludzi sprawiała, iż lokalni kucharze stworzyli cienki pszenny placek z różnymi dodatkami.
Obecnie pizzę przygotowuje się z najróżniejszymi dodatkami, takimi jak warzywa, mięso, ryby i owoce morza, sery, a choćby słodkie owoce. Jednak do najpopularniejszych rodzajów tego dania zaliczyć można:
- neapolitańska (pizza napoletana, Margherita) – oryginalna Włoska pizza powinna być wytwarzana z pomidorów San Marzano, rosnących na wulkanicznej glebie oraz mozzarelli z mleka bawolic,
- sycylijska – zwykle prostokątna, zawiera kilka dodatków, a ser układany jest zawsze pod sosem pomidorowym,
- capricciosa – głównymi składnikami są mozzarella, pieczona szynka, pieczarki oraz karczochy,
- frutti di mare – jej nazwa pochodzi od dodatków, którymi są owoce morze, takie jak krewetki, kalmary i małże.