Z uwagi na mnogość i różnorodność produktów, jakie w dzisiejszych czasach znajdziemy na półkach sklepowych, wybór optymalnego dla nas, nie zawsze jest łatwym zadaniem. Przy zakupie patelni należy wziąć pod uwagę kilka czynników, m.in. rodzaj kuchenki (gazowa, indukcyjna) czy przeznaczenie przedmiotu (patelnia do naleśników, patelnia do dań kuchni azjatyckiej). Ale to nie wszystko. Dowiedz się, jakie inne aspekty należy rozważyć.
REKLAMA
Zobacz wideo Złam zasady - pizza z patelni
Jaka patelnia jest najlepsza? To zależy
Trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie "jaka patelnia jest najlepsza?", ponieważ każdą sytuację należy rozpatrywać indywidualnie. Jest wiele czynników, które decydują o tym, iż dany wybór jest dla nas optymalny. Przed zakupem warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań:
jaką mam kuchenkę? (nie każda patelnia nadaje się do kuchni indukcyjnej - należy sprawdzić zalecenia producenta)
czy potrzebuję patelni do konkretnych zastosowań (np. patelnia grillowa, wok)
jaki materiał będzie najlepszy (np. teflonowa, tytanowa, żeliwna itd.)
jakiego rozmiaru patelni potrzebuję?
czy zależy mi na tym, aby patelnię można było myć w zmywarce?
czy zależy mi na tym, żeby patelnia miała odpinaną rączkę?
jaką kwotę mogę przeznaczyć na zakup przedmiotu?
Poniżej przegląd dostępnych na rynku rodzajów patelni wraz z ich cechami charakterystycznymi i zaletami.
Patelnia teflonowa - najpopularniejsza na rynku
W wyposażeniu naszych kuchni króluje patelnia teflonowa. Jest to produkt łatwo dostępny i stosunkowo tani. Patelnie z powłoką PTFE mają wyjątkowo gładką powierzchnię i świetnie nadają się do smażenia różnych potraw, w tym także naleśników. Trzeba pamiętać jednak, iż teflon nie lubi wysokich temperatur i nie należy go przegrzewać (niewskazanym jest pozostawianie pustej patelni na ogniu przez dłuższy czas). Patelnie teflonowe są łatwe w czyszczeniu, lekkie i wygodne, co przekłada się na komfort użytkowania.
Patelnia ceramiczna - jakie ma zalety?
Kolejnym bardzo popularnym produktem jest patelnia ceramiczna. Czym się charakteryzuje?
dzięki zastosowaniu powłoki ceramicznej jest trwała i wytrzymała, a ponadto doskonale przewodzi ciepło i grzeje równomiernie na całej powierzchni
jest odporna na wysokie temperatury
pozwala na smażenie na minimalnej ilości tłuszczu
łatwo utrzymać ją w czystości, ponieważ powierzchnia jest nieprzywierająca
Powłoka ceramiczna z czasem ulega uszkodzeniu (zwłaszcza przy częstym myciu w zmywarce i nieprawidłowej pielęgnacji), co przekłada się na krótszą żywotność produktu. Należy się z nią ostrożnie obchodzić, a do mieszania potraw używać szpatułek drewnianych lub silikonowych.
Patelnia granitowa - co to za produkt?
Na rynku jest dostępnych wiele produktów z powłoką nieprzywierającą. Do tego grona należy także patelnia granitowa, która jest określana także jako marmurowa, kamienna lub mineralna. Nazwa może być nieco myląca, bo w rzeczywistości jest to patelnia wykonana z aluminium lub stali pokrytej powłoką wzbogaconą o cząstki granitu. Produkt wygląda bardzo dekoracyjnie, ponieważ jego powierzchnia przypomina kamień. Świetnie nadaje się do smażenia z minimalną ilością tłuszczu.
Patelnia tytanowa - inwestycja na lata
jeżeli szukasz produktu trwałego i bardzo wytrzymałego, to świetnie sprawdzi się patelnia tytanowa. Oto jej zalety:
produkt jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, dzięki czemu patelnia wyróżnia się długą żywotnością
powierzchnia nagrzewa się równomiernie, co przekłada się na komfort użytkowania
w czasie nagrzewania nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji
Wadą patelni tytanowej może być jej wysoka cena w porównaniu do innych produktów dostępnych na półkach sklepowych. Trzeba jednak mieć na uwadze, iż jest to produkt, który ma służyć przez lata, a ogólny rozrachunek może okazać się bardzo korzystny.
Patelnia żeliwna - doskonały przewodnik ciepła
Jest dosyć ciężka, ale przy tym trwała i uniwersalna - patelnia żeliwna. Jest to świetny wybór dla osób, które lubią wszechstronność w kuchni. Produkt doskonale nadaje się nie tylko do smażenia, ale można jej używać także w piekarniku. Nagrzewa się dosyć długo, ale też długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu można ją wykorzystać także do serwowania potraw. Wadą może być to, iż wymaga specjalnej pielęgnacji - nie należy pozostawiać jej wilgotnej, ponieważ może rdzewieć. Nie nadaje się także do mycia w zmywarce.
Patelnia stalowa - kiedy sprawdzi się najlepiej?
Na koniec została nam do omówienia patelnia stalowa. zwykle jest ona wykonana ze stali nierdzewnej i nie ma na niej powłoki syntetycznej, która z czasem mogłaby ulec uszkodzeniu. Jest ona odporna na zarysowania i działanie wysokiej temperatury. Wadą może być to, iż nie jest nieprzywierająca, a ponadto jej czyszczenie wymaga większego zaangażowania.
Zobacz też: Cukinia faszerowana to szybkie danie na niedzielę. Jaki farsz pasuje najlepiej?