Jak zrobić schabowe, żeby nie były twarde, suche i przyjemnie chrupały? istotny jest krok, który pomijamy

g.pl 3 godzin temu
Kotlety schabowy z ziemniakami z wody i mizerią - czy może być coś bardziej klasycznego w polskiej kuchni? Schabowy to jedno z najczęściej serwowanych dań na niedzielny obiad. Wydawać by się mogło, iż przygotowanie jest proste, a jednak nie zawsze kotlety wychodzą takie, jakie znamy z kuchni babci. Dowiedz się, dlaczego tak jest.
O kotletach schabowych czasem mówi się żartobliwie, iż ''świnka lubi się ze świnką''. W praktyce oznacza to tyle, iż schab powinien być smażony na smalcu, ponieważ to ten rodzaj tłuszczu sprawia, iż kotlety mają swój charakterystyczny smak. Ale to nie wszystko, co o schabach należy wiedzieć.

REKLAMA







Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]



Kotlety schabowe - tradycyjny niedzielny obiad
Wśród wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej, szczególne miejsce zajmują one - kotlety schabowe. Potrawa znana jest już od wieków i nieprzerwanie do dziś ma swoje wierne grono wielbicieli. jeżeli z domu lub mieszkania niesie się charakterystyczne stukanie w kuchni, to znak, iż mamy niedzielne przedpołudnie, a na obiad będą serwowane właśnie schabowe.
Danie jest z pozoru proste i wydawać by się mogło, iż jego przygotowanie nie powinno nastręczać trudności. Czasem jednak zdarza się, iż kotlety wychodzą zbyt twarde, a skórka zamiast przyjemnie chrupać, staje się miękka i pozbawiona przyjemnej konsystencji. Na szczęście są sposoby na to, aby temu przeciwdziałać.


Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie?
Tajemnica tego, jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie, tkwi m.in. we adekwatnym przygotowaniu mięsa przed obróbką termiczną. Marynowanie mięsa to zabieg, który praktykujemy raczej rzadko, a naprawdę szkoda pomijać ten etap.
Schab marynujemy w mleku z dodatkiem cebuli. Mięso powinno pozostać w marynacie przez co najmniej kilka godzin, ale najlepszy efekt osiągniemy, jeżeli będziemy marynować je całą noc. Co daje ten zabieg?




dzięki marynowaniu mięso staje się bardziej miękkie i delikatne, a wszystko za sprawą kwasu mlekowego i enzymów
marynowanie pomaga zachować wilgoć wewnątrz mięsa, co ma bardzo duży wpływ na odpowiednią konsystencję i przeciwdziała wysuszaniu
dodatek cebuli sprawia, iż mięso jest bardziej aromatyczne i ma intensywniejszy smak

Zobacz też: Rolada ziemniaczana jak kilkadziesiąt lat temu. Lepsza niż wszystkie zapiekanki razem wzięte
Kotlet schabowy - przepis. Schab z kością czy bez?
O jakich innych kwestiach należy pamiętać, jeżeli chcemy przygotować idealny kotlet schabowy? Przepis na tradycyjnego schabowego zakłada użycie kawałka mięsa z kością. Dziś częściej wybieramy schab bez kości, ale zarówno jedna, jak i druga wersja dania ma swoje wady i zalety.
Schab z kością - zalety:

smak kotletów jest bardziej wyrazisty i aromatyczny
mięso jest bardziej soczyste

Schab z kością - wady:




obróbka termiczna jest dłuższa
przygotowanie schabu z kością jest trudniejsze, co może być wyzwaniem dla mało doświadczonych kucharzy

Schab bez kości - zalety:

potrawę przygotowuje się gwałtownie i prosto
kotlety są jednolite i łatwe do porcjowania

Schab bez kości - wady:

smak kotletów może być mniej aromatyczny
nie jest to tradycyjny sposób przyrządzania dania



Kotlety schabowe - przepis wraz ze wskazówkami
Zatem, jak przygotować smakowite kotlety schabowe? Przepis wraz ze wskazówkami znajdziesz poniżej.
Zaczynamy od przygotowania składników:




4 plastry schabu
1 duża cebula
500 ml mleka
1 duże jajko
1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki mąki
przyprawy: sól, pieprz
smalec do smażenia

Przygotowanie:

Schab rozbijamy na kotlety o grubości 6 mm
Cebulę obieramy i kroimy w piórka
Na dno naczynia układamy cienką warstwę cebuli, na nią kładziemy kotleta
Ponownie przykrywamy cebulą i kładziemy kolejnego kotleta
Powtarzamy czynność do momentu, aż zużyjemy wszystkie plastry mięsa
Schab z cebulą zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki (na kilka godzin lub na całą noc)
Kotlety wyjmujemy z lodówki godzinę przed smażeniem, aby mięso nabrało temperatury pokojowej

Co robimy dalej?

Wyjmujemy kotlety z mleka i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym
Oprószamy z obu stron solą i pieprzem
W misce rozbijamy jajko
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, a do trzeciej - bułkę tartą. Rada: Zamiast gotowej bułki tartej ze sklepu można użyć czerstwej kajzerki startej na drobno
Kotlety wkładamy kolejno do miski z mąką, jajkiem i bułką tartą
Na patelni rozgrzewamy smalec. Rada: Zamiennie można użyć oleju rzepakowego, jednak tłuszcz jest nośnikiem smaku i ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy dania, dlatego zalecany jest właśnie smalec
Gdy tłuszcz jest bardzo dobrze rozgrzany, umieszczamy kotlety na patelni. Rada: Temperatura smalcu jest bardzo ważna - o ile położymy kotlety na za mało rozgrzany tłuszcz, panierka wsiąknie go w nadmiarze i nie będzie chrupiąca
Kotlety schabowe smażymy z obu stron na złocisty kolor (po mniej więcej 5 minut na stronę)
Podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką (np. mizerią z ogórków).

Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału