Jak zrobić purée z dyni? Uniwersalny przysmak z jesiennego warzywa. Jego zastosowanie przekracza ludzką wyobraźnię

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Własnoręcznie zrobione purée z dyni to wszechstronny składnik, który można wykorzystać podczas gotowania. Do zrobienia musu dyniowego najlepsza jest dynia Hokkaido i dynia piżmowa, gdyż można upiec lub ugotować je bez potrzeby obierania skórki. Zobacz przepis na purée z dyni oraz liczne zastosowania.

W skrócie

  • Purée z dyni – prosty przepis
  • Jak zrobić purée z dyni w piekarniku?
  • Szybkie purée z dyni do słoików
  • Przepisy z wykorzystaniem purée z dyni
  • Purée z dyni w ciastach

W Polsce purée z dyni rzadko można spotkać go w sklepach spożywczych, ale jeżeli już się pojawiają, to są produktem zamkniętym w puszce lub w słoiku. Znając domową metodę przygotowania przecieru dyniowego w domu, nie będziecie go już kupować. Purée z dyni można zrobić z pokrojonej w kostkę ugotowanej dyni, a następnie zblendowanej na gładką masę. Jednak o ile chcecie otrzymać przecier o wyrazistszym smaku i mniej wodnistej konsystencji, to zachęcamy do upieczenia warzywa.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć purée z dyni i przykłady zastosowań

Purée z dyni – prosty przepis

Liczba porcji: na 1 słoik o pojemności 500 ml.
Czas przygotowania: 30 minut (w tym 25 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido lub dynia piżmowa,
  • 1 łyżka oleju.

Opcjonalnie:

  • 20 ml wody.

Jak zrobić purée z dyni w piekarniku?

Przygotowanie:

  1. Wybraną dynię należy dokładnie umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki.
  2. Następnie dynię należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wysmarować olejem.
  3. Dynię należy piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° Celsjusza.
  4. Upieczoną dynie należy odstawić do wystudzenia, a następnie przełożyć do wysokiego pojemnika, w którym będzie można zblendować dynię na gładkie purée.
  5. Jeżeli konsystencja będzie według waszego gustu zbyt gęsta, można dolać do niej wodę i ponownie zblendować.

W naszej galerii możecie zobaczyć purée z dyni i przykłady zastosowania

Szybkie purée z dyni do słoików

Gotowe purée z dyni można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia. Można także przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić. Wtedy przedłuży się ich przydatność do spożycia do miesiąca. Purée z dyni można także pasteryzować i trzymać w spiżarni na zimę. Warto zrobić większą ilość przecieru i zawsze mieć pod ręką do zrobienia aromatycznych dań.

Czytaj także: Sałatka z dynią na jesień. Zobaczcie przepis z dynią, która podbije wasze podniebienia

Przepisy z wykorzystaniem purée z dyni

Jeżeli lubicie wszelkiej maści przysmaki smażone na patelni, to koniecznie musicie wypróbować placki z dyni. Danie zachwyca korzennym aromatem, dzięki użyciu cynamonu i gałki muszkatołowej. Smakosze cynamonek mogą rozkoszować się także smakiem rozpływających się w ustach bułeczek dyniowych z cynamonem. Domowe purée z dyni rozcieńczone bulionem warzywnym lub rosołem stworzą szybką zupę krem. Można ją podawać z ziemniakami albo chrupiącymi grzankami. Przecier z dyni to także podstawowy składnik pankejków, naleśników oraz jesiennego pumpkin spice latte. Purée z dyni można także dodać po prostu jako alternatywa wobec ziemniaków do obiadu albo przyrządzić na ich bazie sprężyste kopytka.

Purée z dyni w ciastach

Weganie i wegetarianie korzystają z purée z dyni jako zamiennika jajek w ciastach, naleśnikach i pankejkach. Osoby niebędące na diecie wegańskiej mogą korzystać z przecieru dyniowego, aby wypiek zachował sprężystość. Ta wskazówka będzie też przydatna, gdy chcecie ograniczyć użycie jajek w kuchni.

Jak zrobić purée z dyni? Uniwersalny przysmak z jesiennego w...

+8 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału