Jak zrobić penne z pieczonymi warzywami i pesto?

foodomi.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Profesjonalne zdjęcie penne z pieczonymi warzywami i pesto


Penne z pieczonymi warzywami i pesto brzmi może znajomo, ale uwierz mi – gdy spróbujesz tej wersji, zrozumiesz dlaczego Włosi tak cenią prostotę. Makaron, chrupiące warzywa z piekarnika i świeże pesto tworzą połączenie, które działa za każdym razem. Bez zbędnych kombinacji, bez skomplikowanych technik – po prostu dobre jedzenie, które przygotujesz bez wysiłku.

Sekret tkwi w sezonowych warzywach, które w piekarniku nabierają słodyczy i głębi smaku. Dodaj do tego świeżo zrobione pesto i masz danie, które nakarmisz rodzinę albo zaserwujesz gościom. Można je łatwo dostosować do tego, co akurat masz w lodówce.

Parametr Wartość
Czas przygotowania 15 minut
Czas pieczenia 20 minut
Czas łączny 35 minut
Ilość porcji 4
Kaloryczność (na porcję) 450 kcal
Białko (na porcję) 15g
Tłuszcze (na porcję) 18g
Węglowodany (na porcję) 55g
Poziom trudności łatwy
Specjalna dieta wegańska (opcja)

Składniki

Na pieczone warzywa:

  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki
  • 200g pomidorków cherry lub koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich

Na pesto bazyliowe:

  • 50g świeżych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g orzechów nerkowca (lub orzeszków piniowych, włoskich)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych (zamiast parmezanu)

Pozostałe składniki:

  • 350g makaronu penne
  • sól do gotowania makaronu
  • garść zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki (do podania)
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie penne z pieczonymi warzywami i pesto

  1. Przygotowanie warzyw – nagrzej piekarnik do 200°C. Bakłażana, paprykę i cebulę włóż do naczynia żaroodpornego albo rozłóż na blasze. Polej oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj dokładnie, żeby wszystko było pokryte przyprawami.
  2. Pieczenie warzyw – piecz około 20 minut, aż warzywa zmiękną i się lekko zrumienią. W połowie czasu przemieszaj je łyżką.
  3. Gotowanie makaronu – w dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu do miękkości al dente. Odcedź, ale zostaw szklankę wody z gotowania – przyda się później.
  4. Przygotowanie pesto – wszystkie składniki na pesto wrzuć do blendera lub malaksera. Miksuj około minuty do gładkiej masy. jeżeli wyjdzie za gęste, dodaj łyżkę wody po makaronie.
  5. Łączenie składników – makaron przełóż z powrotem do garnka. Dodaj upieczone warzywa i pesto. Delikatnie wymieszaj. Gdy wydaje ci się suche, dolej trochę wody po gotowaniu.
  6. Podawanie – nakładaj na talerze, posyp oliwkami i świeżą pietruszką. Możesz dodać płatki drożdżowe dla serowego smaku.

Czy wiesz, że…

Prawdziwe włoskie pesto genovese robi się w moździerzu, a nie w blenderze. Ta metoda pozwala lepiej uwolnić olejki eteryczne z bazylii. Nazwa „pesto” pochodzi od włoskiego czasownika „pestare”, czyli „tłuc” lub „kruszyć”.


Jak podawać penne z pieczonymi warzywami i pesto?

Klasyczny sposób – podawaj od razu, gdy makaron pozostało ciepły, a warzywa zachowują chrupkość. Dobrze komponuje się z tartym parmezanem (albo płatkami drożdżowymi w wersji wegańskiej) i grzanką czosnkową. Do tego pasuje lekkie białe wino jak Pinot Grigio.

Wersja na przyjęcie – użyj szerokich misek. Udekoruj świeżą bazylią i plasterkami chili dla pikanterii. Skrop dobrą oliwą tuż przed podaniem. Dla mięsożerców dodaj grillowane krewetki albo kurczaka.

Na co dzień – świetnie sprawdza się jako lunch do pracy. Schłodź i zapakuj do pudełka. Smakuje dobrze na zimno i na ciepło. Możesz podać jako sałatkę makaronową z dodatkiem rukoli czy szpinaku.

Przechowywanie i odgrzewanie – trzymaj w lodówce do 3 dni w szczelnym pojemniku. Odgrzewaj w mikrofalówce 2-3 minuty na średniej mocy, mieszając w połowie czasu. Albo podgrzej na patelni z odrobiną oliwy przez 5 minut. Warzywa stracą trochę chrupkości.


Praktyczne wskazówki

  • Równomierne krojenie – kroić warzywa na podobnej wielkości kawałki. Zapewni to równomierne pieczenie. Twardsze warzywa jak marchew kroić drobniej.
  • Nie przepełniaj blachy – układaj warzywa w jednej warstwie. Jak będą leżeć ciasno, zaczną się parzyć zamiast piec i stracą chrupkość.
  • Makaron al dente – gotuj zgodnie z czasem na opakowaniu, ale sprawdzaj 1-2 minuty wcześniej. Taki makaron lepiej wchłonie sos.
  • Woda po makaronie – nie wylewaj tej wody! Ma skrobię, która pomaga pesto połączyć się z makaronem.
  • Blanszowanie bazylii – żeby pesto zostało pięknie zielone, zanurz liście bazylii na 10 sekund we wrzątku, potem od razu w zimnej wodzie.
  • Pestki zamiast orzechów – droższe orzechy można zastąpić pestkami słonecznika albo dyni. Podprażyć je wcześniej na suchej patelni dla lepszego smaku.
  • Gotowe pesto – gdy brakuje czasu, kup dobre gotowe pesto. Dodaj świeży czosnek i sok z cytryny, żeby ożywić smak.
  • Sezonowe warzywa – wiosną dodaj szparagi, latem cukinię, jesienią dynię, zimą pasternak. Danie nigdy się nie znudzi!

Alternatywne składniki

  • Makaron penne – zamień na fusilli, farfalle czy rigatoni. W wersji bezglutenowej sprawdzi się makaron kukurydziany, ryżowy albo z ciecierzycy.
  • Orzechy nerkowca – możesz użyć orzeszków piniowych, włoskich, migdałów, a choćby pistacji, które dodają słodkawy posmak.
  • Bazylia – brak świeżej bazylii? Zrób pesto pietruszkowe z natki pietruszki. Będzie równie aromatyczne.
  • Warzywa – bakłażana zastąp cukinią, paprykę marchewką czy kalafiorem. Fasola albo ciecierzyca zwiększy zawartość białka.
  • Oliwa z oliwek – w pesto użyj oleju z orzeszków ziemnych albo dobrego oleju słonecznikowego.

Penne z pieczonymi warzywami i pesto pokazuje, jak z prostych składników powstaje coś naprawdę dobrego. Chrupiące warzywa, świeże pesto i makaron al dente – to połączenie, które po prostu działa. Przepis można modyfikować jak chcesz, zawsze wyjdzie smacznie. Spróbuj tego włoskiego klasyka w nowoczesnej odsłonie!

Idź do oryginalnego materiału