Jak zrobić ogórki kiszone? Sprawa jest prostsza niż myślisz. A te z przepisu mojej teściowej zachwycają swoim smakiem i aromatem. Nie mają sobie równych!
Nie wyobrażam sobie jesieni i zimy bez spiżarki zapełnionej słoikami z ogórkami kiszonymi. O tym, iż ogórki kiszone są zdrowe wiemy wszyscy, ale czy wiesz dlaczego? Głównie dzięki fermentacji mlekowej, która zamienia świeże warzywo w naturalny probiotyk. Ogórki kiszone wspierają mikroflorę jelitową, poprawiają trawienie i wzmacniają naszą odporność. Mają (tak jak wszystkie kiszonki) niski indeks glikemiczny i regulują poziom cukru we krwi, dlatego naprawdę warto je jeść. Szczególnie w sezonie, gdy o świeże warzywa trudno.

Jak zrobić ogórki kiszone – garść porad na początek:
- ogórki najlepiej kupować na przełomie lipca i sierpnia, kiedy są najtańsze i mają najwięcej smaku.
- najlepsze są ogórki gruntowe, krótkie i smukłe.
- nie wybieraj ogórków starych, grubych, o grubej skórce i ze spora ilością pestek.
- ogórki do kiszenia powinny być jędrne, świeżo zebrane, z ciemno zieloną skórką, bez przebarwień, plam i miękkich miejsc – takie egzemplarze od razu odrzucaj.
- żeby uzyskać 50-60 litrowych słoików ogórków potrzebujesz ok. 25 kg ogórków.
- czosnek powinien być polski i aromatyczny.
- chrzan powinien być świeży. jeżeli nieco wysechł, namocz go w zimnej wodzie na całą noc.
- koper może być suszony, może być świeży. Do słoików wrzucaj zarówno baldachimy z nasionami, jak i pocięte łodyżki.
- sól powinna być kamienna niejodowana.
- woda powinna być przegotowana, najlepiej źródlana.

Jak zrobić ogórki kiszone krok po kroku?
- ogórki przełóż do dużej miski i zalej zimną wodą. Wypłucz je dokładnie, ale delikatnie, tak by nie uszkodzić skórki. Pamiętaj, by pozbyć się ogonków, jeżeli są.
- słoiki i pokrywki umyj bardzo dokładnie, najlepiej w zmywarce.
- ogórki układaj pionowo jeden obok drugiego ciasno, ale tak by się wzajemnie nie zgniatały.
- czosnek obierz, a każdy ząbek pokrój drobno. Dodawaj po 1-2 pokrojone drobno ząbki czosnku na słoik. To bardzo istotny etap, bo wtedy ogórki będą bardzo aromatyczne.
- dodaj pokrojony w słupki korzeń chrzanu do każdego słoika. Na jeden słoik wystarczą 3-4 paseczki.
- dodaj kilka pokrojonych łodyżek, kawałek baldachimu z nasionami do każdego słoika.
- przygotuj zalewę: na 1 litr wrzącej wody dodaj 1 kopiastą łyżkę soli i tak przygotowaną gorącą zalewą zalej słoiki tak, by żaden ogórek nie wystawał ponad wodę.
- zakręć mocno każdy słoik i pozostaw je na słońcu do momentu, aż woda zmętnieje, czyli przez ok. 5-6 dni.
- po tym czasie przenieś ogórki do chłodnej, ciemnej i suchej spiżarki
Gotowe, prawda iż to całkiem proste? Nie jest to skomplikowany przepis, ale sekretem ogórków mojej teściowej jest, iż pieczołowicie kroi czosnek i chrzan, tak by wydobyć z przypraw jak najwięcej aromatu, i iż kisi je na słońcu, zanim trafią do spiżarki.


