W sezonie jabłkowym grzechem jest nie zrobić domowego octu jabłkowego. Jest dużo zdrowszy i smaczniejszy od octu spirytusowego. Poznaj adekwatności i sprawdzony przepis, który mam od swojej babci. Krok po kroku wykonanym staropolski ocet z jabłek, który zawsze się przydaje w kuchni. Sprawdź adekwatności i zastosowanie octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy możesz oczywiście kupić w sklepie. Jednak ja wolę zrobić go samodzielnie. Ma wspaniały smak. Jestem pewna jego składu bogatego w mikro i makro elementy oraz minerały. Na zachętę dodam, iż zrobisz go w zaledwie kilkanaście minut. Domowy ocet jabłkowy ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Doskonale zastępuje sklepowy ocet spirytusowy. Nasze babcie do dziś robią go w domu. Przepis mojej babci na ocet domowy jest bardzo prosty, praktycznie robi się sam :-). jeżeli masz jabłka w ogrodzie lub domu, to możesz go nastawić jeszcze dziś.
Ocet jabłkowy doskonale wpisuje się popularną myśl zero waste. Z typowych odpadów (ogryzki, obierki, pulpa po soku), który trafiłby do kosza, możemy przygotować pełnowartościowy, zdrowy i uniwersalny produkt spożywczy.
Domowy ocet jabłkowy – składniki.
Podaję w składnikach proporcję na 1 kg jabłek. W łatwy sposób pomnożysz przez ilość posiadanych jabłek. Domowy ocet jabłkowy posiada około 5% stężenia kwasu octowego.
- 1 kg jabłek (lub skórek jabłek) *
- 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody (lepiej dać więcej wody niż za mało, opisuję czemu w 3 kroku wykonania)
- od 4 do 5 łyżek miodu w zależności od słodkości jabłek
Miód prosto z pasieki
(*) Moja babcia twierdzi, iż najlepiej nadają się same skórki z jabłek. Dlatego ocet wykonujemy najczęściej wraz z przygotowywaniem innych przetworów na zimę z jabłek. Zostają nam wówczas obierki, pulpa po soku lub ogryzki, z którymi nie ma co zrobić. Nadają się one doskonale do wykonania domowego octu. Niemniej jednak jeżeli nie masz samych obierek, możesz przygotować ocet z całych owoców. Należy je tylko pokroić.
Nie jest ważna odmiana jabłek. Najważniejsze jest ich pochodzenie bez pędzenia chemią i oprysków. Ja używam owoców z sadu. Sklepowe jabłka dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą.
Miód możesz zastąpić cukrem w stosunku 1 do 1, ale to nie będzie już staropolska, tylko współczesna receptura. W obu przypadkach otrzymasz z jabłek pyszny, domowy ocet.
Sposób wykonania domowego octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy wykonasz w kilkanaście minut. Pozostanie nam tylko oczekiwać około 4 tygodni na naturalną fermentację. Do zrobienia octu z jabłek potrzebować będziemy: ostrego noża, deski do krojenia, większego słoja i ściereczki do przykrycia oraz gumkę recepturkę (lub sznurka).
Krok 1.
Gotuję wodę i odstawiam do ostudzenia. Wlewam ją do większego słoja, który wcześniej dokładnie wyparzam. Wrzucam od 4 do 5 łyżek miodu. W zależności od stopnia dojrzałości i słodkości odmiany jabłek. Całość mieszam do rozpuszczenia miodu, który gwałtownie się rozpuszcza w takiej proporcji. Pamiętaj, by nie dawać miodu do ciepłej wody. Powyżej 40 stopni C. produkt pszczeli traci swoje cenne enzymy.
Krok 2.
Jabłka dokładnie myję i usuwam ewentualne ogonki. Kroję na pół i ćwiartki (nie usuwam gniazd nasiennych), a następnie na mniejsze kawałki. Najlepsze są oczywiście, tak jak wspomniałam same obierki.
Krok 3.
Pokrojone jabłka wrzucam do słoja z osłodzoną wodą. Staram się tak ugnieść części jabłek, aby nie wystawały poza wodę, aby nie powstała pleśń – wówczas nastaw należy wylać! Lepiej dać więcej wody niż za mało. Najlepiej, aby w słoju pozostało minimum 1/4 wolnej przestrzeni, aby łatwo było mieszać. Słój przykrywam czystą ściereczką kuchenną i zabezpieczam gumką recepturką lub związanym sznurkiem, w celu zabezpieczenia przed muszkami owocówkami. Odstawiam w ciepłe miejsce w kuchni na 4 do 6 tygodni.
W tym czasie następuje fermentacja. Przez pierwsze 7 dni codziennie (czasami 2-3 razy dziennie) mieszam drewnianą łyżką (wyparzoną) lub kołyszę słojem w celu wymieszania składników. jeżeli jabłka będą wystawały ponad powierzchnię wody, to dzięki łyżki należy je dognieść w dół. Przez pierwszy tydzień powstaje piana, która jest skutkiem fermentacji alkoholowej.
Po tygodniu jabłka opadają na dno słoja. Fermentacja alkoholowa ustaje z powodu braku cukru. Od tej pory nie mieszam już słojem. Na wierzchu tworzy się biała warstwa o konsystencji twardej galarety. Uwaga to nie jest pleśń, tylko matka octowa, która odpowiada za prawidłowy proces fermentacji octowej.
Krok 4.
Gdy po 4-6 tygodniach nastaw skończy fermentację octową. Zdejmuję z wierzchu osad matki octowej (stanowi fantastyczny zaczyn dla nowego nastawu) i zlewam nastaw przez gazę do słoika. Słoik zakręcam nakrętką. Odstawiam w chłodne i ciemne miejsce. Może to być piwnica lub chłodna szafka kuchenna.
Przez następne 4 tygodnie ocet będzie dojrzewał. Na dnie wytraci się osad, a na górze pojawi się matka octowa. Usuwam osad z wierzchu np dzięki łyżki. Zlewam przez gazę i lejek dojrzały ocet jabłkowy do butelek. Ocet jest lekko mętny. Powinien pachnieć i smakować jak ocet. Nie może być wyczuwalny smak wina. jeżeli tak jest, odstaw go na kolejny tydzień, by dojrzał.
Przechowuję w piwnicy lub chłodnej szafce kuchennej.
Wskazówki.
Do przygotowania domowego octu nadają się naturalne jabłka prosto z ogródka, nie pędzone chemią. Kupne jabłka dokładnie umyj z warstwy ochronnego wosku.
Jeśli na wierzchu słoja pojawi się pleśni podczas fermentowania, to cały nastaw należy wylać. Przyczyną powstawania pleśni najczęściej są owoce jabłek pędzone nawozami i chemią.
Nastaw co kilka dni mieszaj drewnianą łyżką i dbaj o to by części jabłek nie wystawały poza wodę. Możesz wierzch obciążyć np filiżanką wody.
Słój z nastawem octu trzymam z dala od innych fermentujących nastawów: wina, zakwasu na chleb, zakwasu z buraków.
Podobnie jak moja mama i babcia, robię ocet każdego roku z przydomowych jabłek. Za każdym razem się udaje.
Ocet zlewam po 4 – 6 tygodniach, gdy przestanie fermentować. Z początku ocet jest mętny i taki ma być. Dopiero po upływie następnych tygodni po dodatkowym zlaniu przez gazę, klaruje się.
Kolor octu w głównej mierze zależy od odcienia skórek jabłek. Przybiera barwę od jasno żółtej do bursztynowej.
Dojrzały ocet smakuje i pachnie jak typowy ocet owocowy.
Ocet jabłkowy przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu (piwnica, chłodna szafka kuchenna z dala od źródła ciepła). Ocet nie powinien się psuć, gdyż sam w sobie jest konserwantem 🙂
W podobny sposób wykonasz ocet z innych owoców: malin, gruszek czy śliwek.
Właściwości octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy jest naturalnym produktem, który jest przede wszystkim dużo zdrowszy i smaczniejszy od sklepowego octu spirytusowego. Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych:
- mikroelementów,
- makroelementów,
- kwasów organicznych,
- witamin.
Dowiedz się jak i kiedy pić ocet jabłkowy na odchudzanie. Sprawdź kiedy go pić – rano czy wieczorem? Zapraszam do lektury poniższego artykułu:
Ania Gotuje.Jak i kiedy pić ocet jabłkowy? adekwatności, dawkowanie i przeciwwskazania
Ocet jabłkowy zalecany jest w diecie cukrzyków, gdyż reguluje poziom cukru we krwi. Obniża poziom złego cholesterolu. Poprawia trawienie organizmu i sprzyja odchudzaniu. Oczyszcza także organizm z toksyn. Pamiętaj, iż ocet jabłkowy nie jest cudownym eliksirem i panaceum na wszystkie dolegliwości (nadciśnienie, cukrzyca, otyłość) :). Stosuję go jak zdrowszą alternatywę dla octu spirytusowego ze sklepu.
Do czego używam ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy wykorzystuję zamiennie wszędzie tam gdzie używa się octu sklepowego: sałatki (na przykład sałatak z ogórków na zimę, przetwory zimowe, sosy, mikstur ziołowych… Pamiętaj, iż w domowym occie jest 5% kwasu octowego, podczas gdy sklepowy ocet ma 10%. Uwzględnij to przy dodawaniu do potraw.
Z octu jabłkowego możesz przygotować pyszny i zdrowy napój na bazie: wody, soku z cytryny, imbiru i miodu.
Ocet jabłkowy doskonale sprawdza się przy:
- smarowaniu skóry po ukąszeniach owadów,
- okładów na obrzęki i skręcenia,
- jako płukanka do włosów i skóry twarzy.
Zarówno do spożywania wewnętrznego jak i smarowania zewnętrznego należy rozcieńczyć ocet w wodzie. Unikniemy poparzenia skóry i podrażnienia przewodu pokarmowego.
Ocet jabłkowy możemy wykorzystać także podczas sprzątania domu :-). Doskonale sprawdza się przy myciu luster i odkamieniania czajnika. Ocet jabłkowy zawsze przydaje się w kuchni!