Naleśniki są najprostszym daniem mącznym, na bazie którego przygotowuję wiele głównych dań. Mała ilość składników i łatwe proporcje nie dają jednak gwarancji usmażenia idealnych naleśników. Sekret tkwi w szczegółach składników i sposobie smażenia. Zobacz jak w prosty sposób krok po kroku przygotować puszyste, elastyczne i przede wszystkim pyszne naleśniki.
Do ciasta dodaję wody gazowanej, dzięki czemu naleśniki wychodzą puszyste. Naleśniki na samej mące i mleku wychodzą zbyt twarde. Dodaję szczyptę cukru, dzięki czemu naleśniki są rumiane i chrupiące. Używam cienkiej, niskiej, dedykowanej patelni o nieprzywierającej powierzchni. Dobre rozgrzanie i rozprowadzeniu tłuszczu to gwarancja sukcesu usmażenia udanych naleśników.
Składniki na naleśniki.
- 4 szklanki mąki pszennej lub tortowej typ 500, 450 lub 400
- dwa średniej wielkości jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego
- tłuszcz do smażenia: olej, masło klarowane lub słoninka
Jak zrobić naleśniki? Mój sprawdzony przepis krok po kroku.
- Przygotowuję składniki w temperaturze pokojowej. Podgrzewam lekko mleko i przesiewam mąkę.
- Rozbijam jajka i wbijam do miski. Wlewam mleko, dwie łyżki tłuszczu (olej lub masło klarowane) i dodaję szczyptę soli oraz cukru. Całość mieszam dzięki trzepaczki lub miksera.
- Wsypuję mąkę i mieszam. Jeśli używasz miksera to zacznij najpierw od małych obrotów i zwiększaj do maksymalnych. Wlewam wodę i mieszam aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Możesz także użyć wody niegazowanej, ale naleśniki nie wyjdą wówczas takie pulchne.
- Odstawiam ciasto na kilkanaście do 30 minut by odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji. jeżeli Ci się bardzo spieszy możesz nie czekać i od razu smażyć. Przede wszystkim dobre ciasto na naleśniki powinno spływać po pionowo ustawionej łyżce po całej powierzchni.
- Nagrzewam patelnię poprzez stopniowe zwiększanie mocy palnika. Rozprowadzam równomiernie tłuszcz ( olej, masło klarowane lub słoninka). Teoretycznie dodanie tłuszczu do ciasta sprawia, iż nie potrzebujemy natłuszczać patelni przed kolejnym smażeniem. Warto jednak obserwować proces smażenia i dostosować natłuszczanie do jakości swojej patelni. Zalecam natłuścić patelnię co 3 – 4 sztukę.
- Za pomocą chochelki rozprowadzam równomiernie po całej szerokości cienką warstwę ciasta. Podczas nalewania oczywiście podnoszę z nad palnika patelnię i ruszam nią tak, aby ciasto równo rozprowadziło się po całej powierzchni. Smażę pierwszą stronę przez około 50 sekund, aż brzegi zaczynają lekko odstawać. Następnie dzięki łopatki lub podrzucając przewracam na drugą stronę i smażę krócej. Pierwszy naleśnik często nie wychodzi, co jest winą źle nagrzanej patelni i tłuszczu. Kolejne będą już ok. jeżeli naleśniki są za grube, rozcieńczam ciasto wodą. o ile są za cienki, np potrzebuję grubsze do krokietów to zagęszczam ciasto mąką. Jak widzicie, smażenie naleśników nie jest trudne. Wymaga jedynie dobrej patelni, odpowiednich składników oraz wprawy.
Wskazówki do smażenia naleśników.
Naleśniki służące do dalszych dań np krokietów smażę bez zarumieniania. Odkładam je na bok, jeden na drugim i aby nie wyschły przykrywam talerzykiem lub czystą ściereczką.
Naleśniki do bezpośredniego spożycia smażę na rumiano. Smaruję ulubionym farszem: dżem, twaróg, kapusta z grzybami … zawijam w rulon, ćwiartki bądź koperty i podaję do spożycia lub jeszcze dodatkowo podsmażam, tak aby farsz także był ciepły.
Do naleśników używam mąki pszennej o typie 400, 450 lub 500. Możesz z powodzeniem użyć mąki gryczanej, kukurydzianej. Dzięki czemu uzyskasz ciemniejszy kolor i wyrazisty smak.
Do naleśników dla dorosłych zamiast soli i wody, dodaję piwo.
W wersji dla dzieci, do ciasta na naleśniki ze słodkim nadzieniem dodaję łyżkę cukru.
Kaloryczność: 100 g naleśników to około 225 kalorii. Z podanych składników wyjdzie około 15 naleśników o średnicy 22 – 24 cm.