Jak zrobić makaron z sosem z buraków i koziego sera?

foodomi.pl 23 godzin temu
Zdjęcie: Makaron z burakiem i kozim serem na białym talerzu


Ten makaron to prawdziwe święto kolorów na talerzu. Ten intensywny, różowy odcień zachwyca już na pierwszy rzut oka, a smak? Po prostu fantastyczny. Słodki burak spotyka się z lekko kwaskowatym serem kozim – to połączenie, które działa idealnie. I tak, można stworzyć sycący posiłek bez grama mięsa.

Sekret tkwi w równowadze smaków. Upieczone buraki mają naturalną słodycz, która pięknie gra z charakterystycznym, lekko ostrym smakiem sera koziego. Rzuć na to wszystko garść prażonych pestek dyni i świeże zioła – masz gotowe danie, które zaskakuje kontrastami. Ciepły makaron, chłodny ser, miękka tekstura sosu i chrupkość orzechów.

Parametr Wartość
Czas przygotowania 20 minut
Czas pieczenia buraków 60 minut
Czas gotowania makaronu 10-12 minut
Ilość porcji 4
Kaloryczność (na porcję) 480 kcal
Białko (na porcję) 18g
Tłuszcze (na porcję) 15g
Węglowodany (na porcję) 65g
Poziom trudności łatwy

Składniki

Na pesto z buraka

  • 3 średnie buraki (ok. 500g)
  • 50 g prażonych pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Na makaron i podanie

  • 400 g makaronu (penne lub spaghetti)
  • 150 g pleśniowego sera koziego
  • 1 pęczek świeżego koperku lub natki pietruszki
  • oliwa extra virgin do skropienia

Przygotowanie makaronu z sosem z buraków i koziego sera

  1. Pieczenie buraków – umyj dokładnie buraki, osusz i każdy owiń szczelnie folią aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około godzinę, aż będą miękkie. Po ostudzeniu obierz ze skórki.
  2. Przygotowanie pesto – upieczone buraki pokrój na mniejsze kawałki. W blenderze zmiksuj buraki z prażonymi pestkami dyni, obranym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Stopniowo dolewaj oliwę, miksując na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Gotowanie makaronu – makaron ugotuj w dużym garnku z osoloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do al dente. Odcedź, zachowując około pół szklanki wody po gotowaniu.
  4. Łączenie – odcedzony makaron przełóż z powrotem do garnka. Dodaj przygotowane pesto z buraka i dokładnie wymieszaj, żeby makaron równomiernie pokrył się różowym sosem. jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozrzedź kilkoma łyżkami zachowanej wody.
  5. Podanie – przygotowany makaron wyłóż na talerze. Na wierzchu ułóż plasterki lub pokruszony kozi ser. Posyp świeżo posiekanym koperkiem i skrop odrobiną oliwy extra virgin.

Czy wiesz, że…

Połączenie buraka z kozim serem ma swoje korzenie w tradycjach kulinarnych? W kuchni śródziemnomorskiej już od wieków łączy się słodkie warzywa korzeniowe z intensywnymi serami. Słodki, ziemisty burak idealnie równoważy kwaśny, lekko pikantny smak sera pleśniowego. To połączenie działa na zasadzie przeciwieństw – właśnie dlatego sprawdza się tak dobrze.


Jak podawać makaron z sosem z buraków i koziego sera?

Klasyczny sposób podania – podawaj makaron od razu po przygotowaniu, gdy pozostało ciepły. Ser kozi niech ma temperaturę pokojową – wtedy jego smak jest bardziej wyrazisty. Możesz udekorować danie dodatkowymi prażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi dla chrupkości. Jako napój sprawdzi się lekki, wytrawny cydr jabłkowy.

Elegancka wersja na przyjęcie – chcesz stworzyć finezyjną przystawkę? Użyj makaronu rurki i napełnij go kremowym sosem buraczanym dzięki rękawa cukierniczego. Udekoruj listkami świeżego tymianku, kroplą redukcji balsamico i cienkim plasterkiem sera. Ta wersja zachwyci gości swoim wyglądem i smakiem.

Codzienna wersja – danie można serwować także na zimno jako sałatkę makaronową. Wystudź ugotowany makaron z sosem buraczanym w lodówce. Przed podaniem dodaj garść świeżej rukoli i pokrojonego w kostkę sera feta zamiast koziego dla łagodniejszego smaku.

Przechowywanie i odgrzewanie – makaron z sosem buraczanym bez dodatku sera można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. Sos może nieco odbarwić makaron. Żeby odgrzać, podgrzewaj delikatnie na patelni z odrobiną wody lub oliwy, często mieszając. Ser kozi i świeże zioła dodawaj zawsze bezpośrednio przed podaniem.


Praktyczne wskazówki

  • Pieczenie zamiast gotowania – pieczenie buraków w folii aluminiowej zamiast ich gotowania koncentruje słodki smak i zapobiega rozmyciu koloru. To właśnie dlatego sos ma tak intensywnie różowy odcień.
  • Konsystencja sosu – jeżeli pesto jest zbyt gęste, nie rozrzedzaj go wodą. Użyj odrobiny jogurtu greckiego lub śmietanki kremówki. Doda to kremowości i delikatnej kwasowości.
  • Prażenie pestek – żeby wydobyć głębszy, orzechowy smak, pestki dyni lub słonecznika możesz uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
  • Równowaga smaków – sok z cytryny w sosie jest niezbędny. Zapobiega ciemnieniu buraków, ale też równoważy ich słodycz. jeżeli sos jest zbyt kwaśny, dodaj odrobinę miodu.
  • Makaron al dente – gotuj makaron zawsze al dente, bo będzie później mieszany z sosem. Miękki makaron może się rozgotować i stać kleisty.
  • Woda po makaronie – zawsze zachowaj szklankę wody po gotowaniu makaronu. Zawarta w niej skrobia idealnie emulsjonuje sos, sprawiając, iż lepiej przylega do makaronu.
  • Ser w temperaturze pokojowej – ser kozi wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed podaniem. Schłodzony ser traci na aromacie i smaku.

Alternatywne składniki

  • Makaron – zamiast penne lub spaghetti świetnie sprawdzi się makaron świderki, farfalle (kokardki) lub tagliatelle. W wersji bezglutenowej użyj makaronu kukurydzianego lub ryżowego.
  • Ser kozi – jeżeli jego intensywny smak ci nie odpowiada, zamień na pokruszoną fetę, twaróg lub choćby plasterki mozzarelli. W wegańskiej wersji użyj namoczonych i zmielonych orzechów nerkowca z odrobiną soku z cytryny.
  • Orzechy i pestki – pestki dyni możesz zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika, orzechami włoskimi lub migdałami. Każdy z tych składników doda innego akcentu smakowego i chrupkości.
  • Zioła – koperek to klasyczny dodatek do buraków, ale równie smaczna będzie natka pietruszki, świeży tymianek lub posiekany szczypiorek.
  • Dodatki warzywne – żeby wzbogacić danie, na patelni możesz podsmażyć na oliwie pół pora pokrojonego w piórka aż do karmelizacji i wymieszać z makaronem.

Ten makaron udowadnia, iż wegetariańskie dania potrafią być naprawdę eleganckie. Oszałamiający wygląd, idealnie zbilansowane smaki i prostota przygotowania – czego chcieć więcej? Czas sprawdzić, jak ten różowy klejnot smakuje na twoim talerzu.

Idź do oryginalnego materiału