Przetwory ze śliwek. Proste kiszonki
Mam dla ciebie prosty przepis na wyśmienite kiszone śliwki. Są one zdrowe, wyraziste i mają głęboki, korzenny smak. Ziarenka czarnego pieprzu dodają im także nutkę ostrości. Słodko-słona zalewa jest bardzo łatwa do przygotowania i nie sprawi trudności choćby początkującym kucharzom. Takie kiszonki pasują zarówno do potraw wytrawnych np. pieczonych mięs i pasztetów, jak i do deserów i sałatek. Gorąco polecam, warto mieć w spiżarce zapas takich pyszności.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić kiszone śliwki na zimę.
Przepis na kiszone śliwki
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na: 3 litrowe słoiczki
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 2 kg śliwek węgierek,
- 1 laska cynamonu,
- 6 goździków,
- 3 ziarenka czarnego pieprzu,
zalewa:
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli kamiennej,
- 1 łyżka cukru.
Znakomita czekośliwka. Sprawdź przepis na powidła śliwkowe z czekoladą
Czekośliwka to pyszne powidła śliwkowe z czekoladą, które są tak dobre, iż chce się je wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do ciast, deserów, a także do pieczywa.…
Jak zrobić kiszone śliwki? Przepis krok po kroku
Przygotowanie przetworów:
- Zagotuj wodę z solą i cukrem. Odstaw do wystudzenia.
- Śliwki dokładnie umyj i osusz.
- Przekrój śliwki na pół i usuń pestki.
- Ułóż śliwki w czystych, wyparzonych słoikach.
- Do każdego słoika dodaj 2 goździki, 1 ziarenko pieprzu i kawałek laski cynamonu.
- Zalej śliwki zalewą, tak by wszystkie śliwki były przykryte.
- Nie zakręcaj słoików, przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 4 dni.
- Następnie zakręć słoiki czystymi pokrywkami i odstaw w chłodne miejsce.
- Po ok. 2 tygodniach śliwki są gotowe. Smacznego!
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszenie to łatwy sposób na przechowywanie żywności. Polega na procesie fermentacji mlekowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego.
Największą zaletą kiszonek jest to, iż są one naturalnym probiotykiem, czyli produktem wywierającym korzystny wpływ na zdrowie – czytamy w artykule na Stronie Zdrowia.
Jedząc kiszonki, zadbamy o nasze trawienie, odporność, odpowiedni poziom cholesterolu, a także lepsze wchłanianie witamin i związków mineralnych.
Polecamy proste do przygotowania kiszone rzodkiewki, które sprawdzą się na przekąskę oraz jako dodatek do kanapek i sałatek. Niezawodne i bardzo smaczne są także klasyczne kiszone ogórki.
Sprawdź również: Najlepsza sałatka szwedzka na zimę. Wypróbuj prosty i zobacz wideo
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: