Jak zrobić kiszone śliwki? Sekretem smaku są odpowiednie przyprawy. Wypróbuj najlepszy przepis na przetwory ze śliwek na zimę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: vikif/ Getty Images


Kiszone śliwki są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Łączą w sobie słodki, słony i korzenno-pikantny smak. Takie przetwory na zimę zrobisz bez problemu i zdecydowanie się przy nich nie przemęczysz. Ważne są odpowiednie przyprawy i adekwatne proporcje zalewy. Przekonaj się, jakie są wyśmienite i sprawdź przepis na pyszne śliwki w słoikach.

Przetwory ze śliwek. Proste kiszonki

Mam dla ciebie prosty przepis na wyśmienite kiszone śliwki. Są one zdrowe, wyraziste i mają głęboki, korzenny smak. Ziarenka czarnego pieprzu dodają im także nutkę ostrości. Słodko-słona zalewa jest bardzo łatwa do przygotowania i nie sprawi trudności choćby początkującym kucharzom. Takie kiszonki pasują zarówno do potraw wytrawnych np. pieczonych mięs i pasztetów, jak i do deserów i sałatek. Gorąco polecam, warto mieć w spiżarce zapas takich pyszności.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić kiszone śliwki na zimę.

Przepis na kiszone śliwki

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na: 3 litrowe słoiczki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg śliwek węgierek,
  • 1 laska cynamonu,
  • 6 goździków,
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu,

zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej,
  • 1 łyżka cukru.

Znakomita czekośliwka. Sprawdź przepis na powidła śliwkowe z czekoladą

Czekośliwka to pyszne powidła śliwkowe z czekoladą, które są tak dobre, iż chce się je wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do ciast, deserów, a także do pieczywa.…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić kiszone śliwki? Przepis krok po kroku

Przygotowanie przetworów:

  1. Zagotuj wodę z solą i cukrem. Odstaw do wystudzenia.
  2. Śliwki dokładnie umyj i osusz.
  3. Przekrój śliwki na pół i usuń pestki.
  4. Ułóż śliwki w czystych, wyparzonych słoikach.
  5. Do każdego słoika dodaj 2 goździki, 1 ziarenko pieprzu i kawałek laski cynamonu.
  6. Zalej śliwki zalewą, tak by wszystkie śliwki były przykryte.
  7. Nie zakręcaj słoików, przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 4 dni.
  8. Następnie zakręć słoiki czystymi pokrywkami i odstaw w chłodne miejsce.
  9. Po ok. 2 tygodniach śliwki są gotowe. Smacznego!

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszenie to łatwy sposób na przechowywanie żywności. Polega na procesie fermentacji mlekowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego.

Największą zaletą kiszonek jest to, iż są one naturalnym probiotykiem, czyli produktem wywierającym korzystny wpływ na zdrowie – czytamy w artykule na Stronie Zdrowia.

Jedząc kiszonki, zadbamy o nasze trawienie, odporność, odpowiedni poziom cholesterolu, a także lepsze wchłanianie witamin i związków mineralnych.

Polecamy proste do przygotowania kiszone rzodkiewki, które sprawdzą się na przekąskę oraz jako dodatek do kanapek i sałatek. Niezawodne i bardzo smaczne są także klasyczne kiszone ogórki.

Sprawdź również: Najlepsza sałatka szwedzka na zimę. Wypróbuj prosty i zobacz wideo

Jak zrobić kiszone śliwki? Sekretem smaku są odpowiednie prz...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału