Domowa przyprawa z grzybów może być używana do doprawiania zup, sosów, pasztetów, farszów i bigosu. Do jej przygotowania można wykorzystać różne gatunki grzybów jadalnych. Przyprawę najlepiej od razu przełożyć do małych słoiczków, które są o wiele praktyczniejsze w użyciu. Smacznego!
Przyprawa grzybowo-warzywna
Składniki:
1 kg mieszanki grzybów (podgrzybki, kozaki itp.)
50 dag marchewki
50 dag pietruszki
50 dag młodego selera z liśćmi
50 dag białych części pora
50 dag różyczek kalafiora
50 dag kalarepy
½ szklanki soli
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć na sicie. Rozłożyć na ściereczce, by lekko obeschły. Warzywa obrać, opłukać, osuszyć. Składniki zemleć w melakserze. Do masy dodać sól, delikatnie wymieszać. Przyprawę przełożyć do małych słoików, pasteryzować 15 minut.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
* Uwaga! Grzyby i warzywa ważymy po obraniu, umyciu i przesuszeniu.
Przyprawa z gąski zielonki
Składniki:
50 dag gąsek zielonki
50 dag pietruszki
1/3 szklanki oliwy
2 cebule
sól kamienna
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić (młode pozostawić ze skórką), zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Dokładnie opłukać pod bieżącą, letnią wodą, osączyć na sicie, rozłożyć na ściereczce, by lekko wyschły.
Pietruszkę obrać, opłukać, osuszyć i rozdrobnić. Cebulę obrać, drobno posiekać.
Rondel wraz z oliwą postawić na ogniu, na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pietruszkę, lekko podsmażyć. dzięki łyżki cedzakowej wyjąć lekko zarumienione warzywa na talerz, na ten sam tłuszcz w rondlu przełożyć grzyby, smażyć, często mieszając aż do momentu, gdy połowa wody wyparuje. Pozostawić do ostudzenia.
Składniki zemleć, przetrzeć przez sito. Do masy dodać sól, dokładnie wymieszać. Przyprawę przełożyć do małych słoików, pasteryzować 15 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
* Uwaga! Grzyby i pietruszkę ważymy po obraniu, umyciu i przesuszeniu.