Jak zrobić domowe przyprawy z grzybów

lubelski.pl 4 dni temu

Domowa przyprawa z grzybów może być używana do doprawiania zup, sosów, pasztetów, farszów i bigosu. Do jej przygotowania można wykorzystać różne gatunki grzybów jadalnych. Przyprawę najlepiej od razu przełożyć do małych słoiczków, które są o wiele praktyczniejsze w użyciu. Smacznego!

Przyprawa grzybowo-warzywna

Składniki:

1 kg mieszanki grzybów (podgrzybki, kozaki itp.)

50 dag marchewki

50 dag pietruszki

50 dag młodego selera z liśćmi

50 dag białych części pora

50 dag różyczek kalafiora

50 dag kalarepy

½ szklanki soli

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć na sicie. Rozłożyć na ściereczce, by lekko obeschły. Warzywa obrać, opłukać, osuszyć. Składniki zemleć w melakserze. Do masy dodać sól, delikatnie wymieszać. Przyprawę przełożyć do małych słoików, pasteryzować 15 minut.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

* Uwaga! Grzyby i warzywa ważymy po obraniu, umyciu i przesuszeniu.

Przyprawa z gąski zielonki

Składniki:

50 dag gąsek zielonki

50 dag pietruszki

1/3 szklanki oliwy

2 cebule

sól kamienna

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić (młode pozostawić ze skórką), zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Dokładnie opłukać pod bieżącą, letnią wodą, osączyć na sicie, rozłożyć na ściereczce, by lekko wyschły.

Pietruszkę obrać, opłukać, osuszyć i rozdrobnić. Cebulę obrać, drobno posiekać.

Rondel wraz z oliwą postawić na ogniu, na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pietruszkę, lekko podsmażyć. dzięki łyżki cedzakowej wyjąć lekko zarumienione warzywa na talerz, na ten sam tłuszcz w rondlu przełożyć grzyby, smażyć, często mieszając aż do momentu, gdy połowa wody wyparuje. Pozostawić do ostudzenia.

Składniki zemleć, przetrzeć przez sito. Do masy dodać sól, dokładnie wymieszać. Przyprawę przełożyć do małych słoików, pasteryzować 15 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

* Uwaga! Grzyby i pietruszkę ważymy po obraniu, umyciu i przesuszeniu.

Idź do oryginalnego materiału