Kawa od wielu lat jest jednym z ulubionych napojów na świecie. Nic więc dziwnego, iż ciągle szuka się nowych smaków i deserów z jej udziałem. Można ją spotkać w ciastach, ciasteczkach, kremach, lodach, ale także właśnie jako cudowne słodkie napoje. Kawa frappe od lat jest wakacyjnym hitem. Jak ją zrobić? Podpowiadamy.
REKLAMA
Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy
Frappe - przepis na sukces, ale czym jest ten napój?
Co to jest frappe? Przepis, który będzie miał dobry smak to coś, czego niewątpliwie się szuka. Prawie każdy słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest.
Frappe to napój, którego głównym składnikiem jest kawa rozpuszczalna. Poza tym używa się do niej dodatku mleka i lodu. Jak spora część różnych przepisów, tak i ten powstał przez przypadek. Jeden z pracowników znanej firmy nie miał akurat skąd zdobyć gorącej wody, więc wsypał kawę do zimnej i przelewał tak długo, aż ta się spieniła.
w tej chwili wymyślone są różne warianty napoju, w tym owocowe, a także z posypkami (np. cukrowe, czekoladowe wiórki czy cynamon).
Prosty przepis na frappe. Zrób pyszny napój w 3 minuty
Jak zrobić frappe? Oto przepis:
2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru
3 łyżki zimnej wody
200 ml mleka
kostki lodu
Do słoika wsyp kawę, cukier i dodaj 3 łyżki zimnej wody. Zakręć i potrząsaj, aż powstanie piana. Przelej do szklanki z lodem i dolej mleko.
Czy kawa z lodami to też frappe?
Czasem można się spotkać z taką nazwą w różnych kawiarniach czy cukierniach. Jednakże nie jest to to samo. We frappe mleko i lód są zmiksowane. Czym innym jest natomiast kawa z lodami, gdy do chłodnego napoju zostaną dodane gałki lodów np. waniliowych. Taki deser robi się też od podstaw inaczej.
Na dno szklanki wlewa się bowiem ulubiony słodki syrop. Na to wylewa się espresso lub kawę rozpuszczalną wymieszaną z chłodną wodą. Ta pierwsza opcja jest dużo bardziej aromatyczna i esencjonalna. Na górę należy nałożyć gałkę lodów. Górę można przyozdobić np. ulubionym syropem, płynną czekoladą, cukrowymi kulkami, wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi, a także bitą śmietaną.
Warto też wspomnieć, iż bita śmietana zrobiona własnoręcznie ze śmietany kremówki smakuje dużo lepiej niż taka z tuby ze sklepu. Przy jej przygotowaniu trzeba jednak uważać z intensywnością ubijania, aby nie powstało masło.
Kawa mrożona z mlekiem, czyli wariacje na temat tego pysznego napoju
Kawa mrożona z mlekiem może mieć jednak różne, autorskie wersje. Nie od dziś wiadomo, iż je się także oczyma, więc całość może być też pięknie podana. Można przezroczystą szklankę, przed wlaniem kawy, polać na ściankach płynną czekoladą i dzięki temu mieć różne wzory.
Nie ma też konieczności używania wyłącznie mleka krowiego. Tak samo nada się mleko kozie. Jest też dobra wiadomość dla wegan i wegetarian, bo tak samo sprawdzi się mleko owsiane, ryżowe, migdałowe lub dowolne inne roślinne. Można także użyć mleka skondensowanego, które zamiast syropu wlewa się na dno szklanki przed wlaniem ostudzonej kawy.
Wierzch można zawsze ozdobić bitą śmietaną, którą można posypać dowolną posypką lub położyć kawałki owoców. Do szklanki można także włożyć waflowe rurki, by dodać także element chrupkości.
Zobacz też: Gdzie wyrzucić karton po pizzy? Uwaga na pułapkę! Cały czas popełniamy ten błąd