Jak zrobić cienkie naleśniki? Poznaj idealny przepis na ciasto naleśnikowe. Podawaj je nie tylko z dżemem lub serem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Warto znać podstawowy przepis na ciasto do naleśników, a to już połowa sukcesu. To jedno z ulubionych dań na śniadanie, obiad czy podwieczorek, szczególnie dla dzieci. Można przygotować je na słodko lub na wytrawnie. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne naleśniki i z czym je podawać. Odpowiedź jest prosta – z tym, co najbardziej lubisz.

Podstawowy przepis na ciasto na naleśniki

Liczba porcji: na około 12 naleśników.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej typ 400 – 500,
  • 2 jajka,
  • 75 ml mleka,
  • 75 ml wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • Do smażenia: łyżka masła klarowanego lub oleju.

Jak zrobić naleśniki?

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną należy wymieszać z mlekiem i wodą gazowaną.
  2. Następnie należy dodać jajka.
  3. Całość dokładnie wymieszać dzięki miksera.
  4. Dodać olej i szczyptę soli.
  5. Ciasto naleśnikowe ma być rzadkie i gładkie. jeżeli ciasto będzie przez cały czas gęste, to można dolać łyżkę płynu.
  6. Ciasto na naleśniki należy odstawić przynajmniej na 15 minut.
  7. Naleśniki trzeba smażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej masłem klarowanym lub olejem na średnim ogniu z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.

Poznaj przepis na naleśniki z jabłkami:

Pyszne naleśniki z jabłkami. Zobacz przepis

Naleśniki z jabłkami to smak dzieciństwa, prawdziwie domowe i niedrogie danie. Odpowiednio przygotowane smakują rewelacyjnie. Kluczem są odpowiednie proporcje składników oraz woda gazowana. Zobacz,…

Katarzyna Puczyńska

Rodzaje naleśników

Obecnie za najbardziej rozpoznawalne naleśniki uważa się francuskie crępe. W Paryżu można kupić je na każdym rogu, wprost z budki. Można zjeść je:

  • posypane cukrem pudrem,
  • z sokiem z cytryny,
  • z konfiturą,
  • z bitą śmietaną i owocami,
  • z polewą czekoladową lub kajmakiem.

Popularne są crępes Suzette, które podaje się z sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy wymieszanym z likierem pomarańczowym. Czasem zastępuje się je brandy. Naleśniki są podpalane, alkohol wyparowuje i jednocześnie przyspiesza karmelizację cukru. W Polsce naleśniki najczęściej serwowane są na słodko z serem, dżemem, nadzieniem z białego maku, domową konfiturą, masłem migdałowym lub sezonowymi owocami. Najczęściej podawane są z truskawkami, malinami lub jagodami.

Idź do oryginalnego materiału