Podstawowy przepis na ciasto na naleśniki
Liczba porcji: na około 12 naleśników.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej typ 400 – 500,
- 2 jajka,
- 75 ml mleka,
- 75 ml wody gazowanej,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju,
- Do smażenia: łyżka masła klarowanego lub oleju.
Jak zrobić naleśniki?
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną należy wymieszać z mlekiem i wodą gazowaną.
- Następnie należy dodać jajka.
- Całość dokładnie wymieszać dzięki miksera.
- Dodać olej i szczyptę soli.
- Ciasto naleśnikowe ma być rzadkie i gładkie. jeżeli ciasto będzie przez cały czas gęste, to można dolać łyżkę płynu.
- Ciasto na naleśniki należy odstawić przynajmniej na 15 minut.
- Naleśniki trzeba smażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej masłem klarowanym lub olejem na średnim ogniu z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.
Poznaj przepis na naleśniki z jabłkami:
Pyszne naleśniki z jabłkami. Zobacz przepis
Naleśniki z jabłkami to smak dzieciństwa, prawdziwie domowe i niedrogie danie. Odpowiednio przygotowane smakują rewelacyjnie. Kluczem są odpowiednie proporcje składników oraz woda gazowana. Zobacz,…
Rodzaje naleśników
Obecnie za najbardziej rozpoznawalne naleśniki uważa się francuskie crępe. W Paryżu można kupić je na każdym rogu, wprost z budki. Można zjeść je:
- posypane cukrem pudrem,
- z sokiem z cytryny,
- z konfiturą,
- z bitą śmietaną i owocami,
- z polewą czekoladową lub kajmakiem.
Popularne są crępes Suzette, które podaje się z sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy wymieszanym z likierem pomarańczowym. Czasem zastępuje się je brandy. Naleśniki są podpalane, alkohol wyparowuje i jednocześnie przyspiesza karmelizację cukru. W Polsce naleśniki najczęściej serwowane są na słodko z serem, dżemem, nadzieniem z białego maku, domową konfiturą, masłem migdałowym lub sezonowymi owocami. Najczęściej podawane są z truskawkami, malinami lub jagodami.