Jak zrobić bób? Niby to żadna fizyka kwantowa, a jednak co roku pytamy wujka Google'a

kobieta.gazeta.pl 6 godzin temu
Gdy tylko zaczynają się wakacje, na straganach obok fasolki i młodych ziemniaków pojawia się on. Bób to prawdziwa gratka dla wielu Polaków, którzy w okresie potrafią go jeść na śniadanie, obiad i kolację. Przez to, iż sezon na niego trwa dość krótko, co roku jak bumerang pada pytanie: jak zrobić bób?
Sama idea nie jest skomplikowana. To oczywiste. W trakcie przygotowywania pojawia się jednak sporo wątpliwości, które mogą mieć wpływ na smak i konsystencję warzywa. To przez nie masowo pytamy Google'a: Jak zrobić bób? Jak długo gotować bób? Dziś na to odpowiadamy, a bonusowo dorzucamy też poradę dotyczącą tego, co zrobić, żeby bób nie ściemniał.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy w supermarkecie można kupować warzywa? Ekspert zwrócił uwagę na coś innego. "Mrożone są bezpieczne"


Jak długo gotować bób? To zależy od jego kondycji
Przygotowanie bobu to żadna fizyka kwantowa. Opłukujemy go i przesypujemy ostrożnie do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Soli nie żałujemy, bo ma przebić się przez skórkę i dotrzeć do ziarenka ukrytego w środku. Zaleca się, by dodać łyżkę soli na dwa litry wody, w której gotujemy kilogram bobu. jeżeli przygotowujemy go mniej, dostosowujemy ilości proporcjonalnie.
Jak długo gotować bób? Wiele zależy do tego, w jakiej kondycji jest warzywo. Młody bób ugotuje się już choćby w 5 minut, starszemu potrzeba powyżej 10. Przyjmuje się, iż średni czas gotowania bobu to 6-8 minut.


Co zrobić, żeby bób nie ściemniał?
Chyba większość osób, które gotowały kiedykolwiek bób, zauważyła, iż ten po czasie zmienia kolor. Da się tego uniknąć. Co zrobić, żeby bób nie ściemniał? Wystarczy do wody, w której się gotuje dodać także łyżeczkę sody oczyszczonej. Warto jednak pamiętać, iż bób, który zmienił kolor pod wpływem gotowania, nie ma zmienionych walorów smakowych, jest to kwestia czysto estetyczna.
A jaki bób jest najlepszy? Na co zwracać uwagę, robiąc zakupy na straganie? Najsmaczniejszy bób to ten młody, jędrny, jasnozielony. Warto zwrócić uwagę na to, by nie było na nim ciemnych plamek i odbarwień. Czerwona lampka powinna się także zapalić, gdy stwierdzimy, iż surowy bób nieładnie pachnie. W jakiej formie najczęściej jadacie bób? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.
Idź do oryginalnego materiału