Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Poznaj prosty patent

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Poznaj prosty patent. Fot. pixabay


Przepis na gołąbki nie należy do najprostszych i najszybszych, jednak smak tego dania rekompensuje każdą minutę spędzoną na przygotowaniu. Największy problem dotyczy zmiękczenia kapusty do gołąbków. Okazuje się jednak, iż jeden prosty patent może rozwiązać go raz na zawsze.

Gołąbki są wyśmienitym daniem. Zajada się nimi wielu z nas, a na ich temat powstało już wiele różnorodnych wariacji. I choć kuszą nas gołąbki bez zawijania czy z szatkowaną kapustą, to tradycyjny przepis i tak jest najlepszy. Często jednak rezygnujemy z niego, gdyż widmo sparzania kapusty skutecznie nas odrzuca. Niepotrzebnie.

Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Zrobisz to w 10 minut

Zmiękczanie kapusty do gołąbków jeszcze nigdy nie było tak proste. kilka osób zna ten kuchenny trik, który potrafi odmienić przygotowywanie tego pysznego dania. A on naprawdę potrafi ułatwić życie. Zamiast sparzać kapustę w garnku, zwiększając tym samym ryzyko poparzenia się, warto zastosować inny patent.

Sprawdź również: O niebo lepsze niż placki ziemniaczane. Zrobisz je ze składników za 10 złotych

Wystarczy włożyć liście kapusty z usuniętym głąbem do kuchenki mikrofalowej na około 10 minut i nastawić najwyższą moc. Po tym czasie wystarczy wyjąć je z urządzenia, pozostawić do wystygnięcia i oddzielić liście od siebie. Tyle wystarczy, by móc przejść do kolejnego etapu – zawijania.

Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Poznaj prosty patent. Fot. pixabay

Gołąbki – jak zmiękczyć kapustę? Te sposoby są równie skuteczne

Ci, którzy korzystają z metody z użyciem mikrofalówki, podczas sparzania decydują się również na dodanie jednego składnika. Okazuje się, iż mleko potrafi zdziałać cuda. Wystarczy wlać je do wgłębienia, które powstało po wycięciu głąba z główki kapusty, a następnie owinąć warzywo folią spożywczą. Po kwadransie liście kapusty będą nie tylko miękkie, ale i sprężyste, co ułatwi zawijanie.

Czytaj również: Wystarczy kilka kropli tego płynu. Makaron już nigdy nie wykipi

Kolejnym sposobem na zmiękczanie kapusty do gołąbków jest upieczenie warzywa w piekarniku. Wystarczy nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie włożyć do niego kapustę na pół godziny. jeżeli nie chcemy przypalić kapusty, powinniśmy najpierw włożyć ją do rękawa do pieczenia.

Gołabki – klasyka polskiej kuchni. fot. pixabay

Idź do oryginalnego materiału