

Przesolony rosół potrafi zepsuć całą niedzielę. Tyle godzin gotowania i wszystko na nic. Nie mamy zupy, którą możemy podać na niedzielny obiad. Może jednak da się go uratować? Jest na to sposób i właśnie w tym artykule go poznasz. Zobacz, jak uratować przesolony rosół.
Sposób na przesolony rosół
Jeśli masz w swojej spiżarni ziemniaki, to dzięki nim możesz uratować przesolony rosół. Wystarczy, iż obierzesz jednego sporej wielkości ziemniaka, a następnie umyjesz go. Następnie włóż go do gotującego się rosołu. Wchłonie nadmiar soli, ale pamiętaj o tym, aby wyjąć go z zupy zanim się rozgotuje.
Jeśli nie masz pod ręką ziemniaków, wtedy możesz wykorzystać ryż, który również zadziała podobnie. Woreczek ryżu wystarczy wrzucić do gotującej się zupy. Wyjmij go po kilkunastu minutach i sprawdź smak wywaru. jeżeli przez cały czas będzie zbyt słony, wtedy możesz powtórzyć sztuczkę.
Ryż wchłonie część płynu, dlatego po jego wyjęciu możemy uzupełnić napar wrzątkiem. Ta czynność również sprawi, iż zupa będzie mniej słona, gdyż zwiększy się objętość naparu.