Jak uratować ciasto z zakalcem? Polecamy sprawdzone i niezawodne triki na udany wypiek. Nie każdy o tym wie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Twoje ciasto ma zakalec? Jest miękkie, wilgotne i niedopieczone? Nic straconego, możesz łatwo je uratować. Oto sprawdzone sposoby na wykorzystanie ciasta z zakalcem. Podpowiadamy także, jak mu zapobiec i co zrobić, by wypiek był udany za każdym razem. Nasze wskazówki możesz zastosować zarówno do ciast biszkoptowych, ucieranych jak i drożdżowych. Sprawdź i koniecznie wypróbuj.

Jak uratować ciasto z zakalcem?

Zakalec to niedopieczone, wilgotne i płaskie ciasto, przykra niespodzianka, która może przydarzyć się choćby wprawionym cukiernikom. Nie jest to jednak powód do wyrzucenia wypieku – w łatwy sposób możesz je uratować.

Sprawdzone triki na ciasto z zakalcem:

  • część z zakalcem należy po prostu odciąć, a resztę wykorzystać np. na spód ciasta z kremem,
  • jeśli zakalec jest w środku np. w przypadku babeczek czy muffinek, to wystarczy tę część wydrążyć łyżeczką i wypełnić słodkim nadzieniem,
  • ciasto z zakalcem można ponownie dopiec w piekarniku, najlepiej przykryć je papierem do pieczenia lub folią aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz, by ochronić wierzch przed przypaleniem,
  • wypiek można podsuszyć i rozdrobnić w blanderze na spód do tarty czy do posypania deseru,
  • ciasto z zakalcem można wykorzystać do przygotowania bajaderek lub ciastek cake pops.

Zobacz w galerii dokładne wskazówki na uratowanie ciasta z zakalcem i sprawdzone przepisy na wykorzystanie takiego nieudanego wypieku.

Zobacz galerię(13 zdjęć)

Co to jest zakalec?

Zakalec to nic innego jak niewyrośnięte, płaskie ciasto z wilgotną, niedopieczoną warstwą. Łatwo je rozpoznać, bo znacznie różni się od puszystej i delikatnej udanej części wypieku. Może pojawić się w:

  • ciastach na proszku do pieczenia,
  • ciastach na sodzie oczyszczonej,
  • wypiekach drożdżowych.

Ciasto z zakalcem zwykle można zjeść. Trzeba jednak pamiętać o tym, iż dla osób z delikatnym żołądkiem lub zmagających się z chorobami układu pokarmowego może być ono ciężkostrawne. Istnieje też ryzyko zatrucia się surową mąką lub salmonellą z jajek.

Ciasto z zakalcem może być także po prostu niesmaczne. Jedynie w piernikach i ciastach typu brownie, może smakować bardzo dobrze.

Perfekcyjny i puszysty biszkopt za każdym razem. Znamy świetny trik

Polecam niezawodny przepis na biszkopt, który pięknie wyrasta i nie opada. istotny jest jeden składnik dodawany do żółtek. Dzięki niemu biszkopt jest idealny za każdym razem. Ciasto jest puszyste,…

Katarzyna Puczyńska

Jak uniknąć zakalca? Kulinarne porady

Żeby uniknąć ciasta z zakalcem, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Zobacz nasze kulinarne porady na udany wypiek:

  1. Składniki do ciasta powinny być w tej samej temperaturze – zasada ta jest bardzo ważna w przypadku ciast ucieranych, serników, a także drożdżowych wypieków, najlepiej wyjmij składniki z lodówki na minimum pół godziny wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej
  2. Przesiewaj suche składniki – mąką powinna być przesiana i wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
  3. Podgrzane masło ostudzić przed dodaniem do ciast, również rozpuszczoną czekoladę najpierw studzimy, a dopiero później maskujemy z jajkami i innymi składnikami
  4. Ubite białka mieszaj delikatnie z masą, wykonując ruchy łyżką w jedną stronę – to ważne w ciastach biszkoptowych i sernikach
  5. Nie otwieraj zbyt często piekarnika w czasie pieczenia, ponieważ ciasto może opaść i nie dopiec się w środku
  6. Stosuj metodę suchego patyczka – po wbiciu patyczka w gotowe ciasto powinien być on suchy, jeżeli jest oblepiony, to wypiek wymaga jeszcze dodatkowego dopieczenia

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału