Jak uratować ciasto z zakalcem?
Zakalec to niedopieczone, wilgotne i płaskie ciasto, przykra niespodzianka, która może przydarzyć się choćby wprawionym cukiernikom. Nie jest to jednak powód do wyrzucenia wypieku – w łatwy sposób możesz je uratować.
Sprawdzone triki na ciasto z zakalcem:
- część z zakalcem należy po prostu odciąć, a resztę wykorzystać np. na spód ciasta z kremem,
- jeśli zakalec jest w środku np. w przypadku babeczek czy muffinek, to wystarczy tę część wydrążyć łyżeczką i wypełnić słodkim nadzieniem,
- ciasto z zakalcem można ponownie dopiec w piekarniku, najlepiej przykryć je papierem do pieczenia lub folią aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz, by ochronić wierzch przed przypaleniem,
- wypiek można podsuszyć i rozdrobnić w blanderze na spód do tarty czy do posypania deseru,
- ciasto z zakalcem można wykorzystać do przygotowania bajaderek lub ciastek cake pops.
Zobacz w galerii dokładne wskazówki na uratowanie ciasta z zakalcem i sprawdzone przepisy na wykorzystanie takiego nieudanego wypieku.
Co to jest zakalec?
Zakalec to nic innego jak niewyrośnięte, płaskie ciasto z wilgotną, niedopieczoną warstwą. Łatwo je rozpoznać, bo znacznie różni się od puszystej i delikatnej udanej części wypieku. Może pojawić się w:
- ciastach na proszku do pieczenia,
- ciastach na sodzie oczyszczonej,
- wypiekach drożdżowych.
Ciasto z zakalcem zwykle można zjeść. Trzeba jednak pamiętać o tym, iż dla osób z delikatnym żołądkiem lub zmagających się z chorobami układu pokarmowego może być ono ciężkostrawne. Istnieje też ryzyko zatrucia się surową mąką lub salmonellą z jajek.
Ciasto z zakalcem może być także po prostu niesmaczne. Jedynie w piernikach i ciastach typu brownie, może smakować bardzo dobrze.
Perfekcyjny i puszysty biszkopt za każdym razem. Znamy świetny trik
Polecam niezawodny przepis na biszkopt, który pięknie wyrasta i nie opada. istotny jest jeden składnik dodawany do żółtek. Dzięki niemu biszkopt jest idealny za każdym razem. Ciasto jest puszyste,…
Jak uniknąć zakalca? Kulinarne porady
Żeby uniknąć ciasta z zakalcem, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Zobacz nasze kulinarne porady na udany wypiek:
- Składniki do ciasta powinny być w tej samej temperaturze – zasada ta jest bardzo ważna w przypadku ciast ucieranych, serników, a także drożdżowych wypieków, najlepiej wyjmij składniki z lodówki na minimum pół godziny wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej
- Przesiewaj suche składniki – mąką powinna być przesiana i wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
- Podgrzane masło ostudzić przed dodaniem do ciast, również rozpuszczoną czekoladę najpierw studzimy, a dopiero później maskujemy z jajkami i innymi składnikami
- Ubite białka mieszaj delikatnie z masą, wykonując ruchy łyżką w jedną stronę – to ważne w ciastach biszkoptowych i sernikach
- Nie otwieraj zbyt często piekarnika w czasie pieczenia, ponieważ ciasto może opaść i nie dopiec się w środku
- Stosuj metodę suchego patyczka – po wbiciu patyczka w gotowe ciasto powinien być on suchy, jeżeli jest oblepiony, to wypiek wymaga jeszcze dodatkowego dopieczenia
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: