Jak upiec rybę w piekarniku? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Jest lekki i pyszny!

g.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl


Ryba z piekarnika to doskonały sposób na smaczną i zdrową kolację lub obiad. Łosoś z tego przepisu jest pyszny i soczysty. Sprawdzi się na randkę.
jeżeli zależy nam na zdrowej, zbilansowanej diecie, to koniecznie zadbajmy o to, by na naszym talerzu regularnie pojawiały się ryby. jeżeli przygotujemy je w piekarniku, będziemy cieszyć się pożywnym i niskokalorycznym daniem. Dodatkowo, taki obiad "robi się sam" - nie wymaga dużo czasu spędzonego w kuchni. Koniecznie wypróbuj ten przepis na łososia z piekarnika - idealny na obiad i elegancką kolację we dwoje.


REKLAMA


Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser


Amatorów łososia nie brakuje. Ta ryba, w charakterystycznym pomarańczowym kolorze jest prawdziwym rarytasem. Ale nie tylko smak jest jej atutem. Łosoś zawiera także wiele składników odżywczych, które doskonale wpłyną na nasz organizm. Jest źródłem kwasów omega-3 i witamin. Najlepszym sposobem na przyrządzenie łososia będzie upieczenie ryby w piekarniku. Jak się za to zabrać?


Czytaj także:


Łosoś z piekarnika. Jak go przyrządzić?


Ryba z piekarnika - przepis na aromatycznego łososia


kilogram filetów z łososia
pęczek koperku
2 cytryny,
3 łyżki oliwy,
główka czosnku
pieprz,
sól,
łyżka masła masła,
kawałek folii aluminiowej


Jak przygotować łososia z piekarnika?
1. Najpierw rybę dokładnie myjemy i pozbywamy się ości. Można zrobić to pęsetą, a jeżeli mamy większą wprawę, wystarczy zdecydowany ruch ręką i wszystkie ości wyjdą bez trudu.
2. Folię aluminiową smarujemy oliwą i kładziemy na niej łososia, skórą do dołu. Rybę smarujemy resztą oliwy, posypujemy koperkiem i przyprawami i układamy na niej plasterki masła.


3. Główkę czosnku rozcinamy na pół i umieszczamy obok łososia.
4. Cytrynę kroimy w plasterki i obkładamy nią naszą rybę. Folię zawijamy i pieczemy naszą rybę przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Gotowego łosiosia można podać z sałatą i pieczonymi ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami.


Czytaj także:


Łosoś z piekarnika. Tak go przyrządza Magda Gessler. Najważniejszy jest sos


Jak piec rybę w piekarniku, żeby była soczysta?
Ryba z piekarnika to sposób na pyszny i zdrowy posiłek. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a całe danie jest bardzo efektowne. Wiele osób obawia się jednak, iż po wyjęciu z pieca ryba będzie sucha. Jak temu zapobiec?


Sprawdzonym sposobem na soczystą rybę z piekarnika jest użycie folii aluminiowej, jak w powyższym przepisie. Dzięki temu soki pozostaną w mięsie ryby. Ważne, tylko by rybę owinąć błyszczącą stroną folii. Dodatkowo należy pilnować odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia. Możemy przyjąć, iż 100 gramów ryby potrzebne jest około 9 minut w piekarniku.
jeżeli nie mamy pod ręką folii, soczystą rybę bez trudu upieczemy też w naczyniu żaroodpornym. Na ostatnie kilka minut możemy zdjąć pokrywkę, dzięki czemu skórka będzie złocista i chrupiąca, a wnętrze ryby miękkie i soczyste.
Idź do oryginalnego materiału