Słodycze na święta - jakie domowe wypieki warto przygotować na Boże Narodzenie? Wypróbuj nasze przepisy i zaserwuj swoim domownikom coś zupełnie wyjątkowego.
REKLAMA
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Słodycze świąteczne — Boże Narodzenie to nie tylko smakowite pierniczki
Choć pierniczki to najpopularniejsze słodycze świąteczne, Boże Narodzenie słynie nie tylko z tych aromatycznych ciasteczek. Typowy dla Bożego Narodzenia jest także smak orzechów i to właśnie od tego akcentu zaczniemy. Nasza pierwsza propozycja to kruche ciasteczka z dużą ilością posiekanych orzechów włoskich. Do ich przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki:
250 g mąki pszennej
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g masła
60 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
5 kropli olejku migdałowego
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść na patelni, a następnie ostudź. Wszystkie składniki z listy umieść w dużej misce i dokładnie ze sobą wymieszaj manualnie lub dzięki robota kuchennego. Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy i wycinaj foremkami dowolne kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (opcja pieczenia góra-dół) przez ok. 15 minut. Ostudzone ciasteczka polej np. rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Słodycze na święta Bożego Narodzenia — kruche ciasteczka ze słonecznikiem
Kolejne smaczne słodycze na święta Bożego Narodzenia to kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
250 g płatków owsianych górskich
250 g słonecznika łuskanego
100 g drobnych rodzynek lub żurawiny
200 g masła
325 g mąki pszennej
80 g cukru trzcinowego
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, a następnie ostudź. Miękkie masło zmiksuj z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodaj mąkę, płatki owsiane, uprażony słonecznik, rodzynki lub żurawinę (możesz je wcześniej namoczyć) oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj niewielkie kulki i ułóż jedną obok drugiej na blasze z zachowaniem niewielkiego odstępu. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz zwilżoną dłonią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (opcja pieczenia góra-dół) przez ok. 25 minut. Ostygnięte ciasteczka możesz polać rozpuszczoną czekoladą i oprószyć delikatnie np. wiórkami kokosowymi lub rozdrobnionymi orzechami.
Słodycze świąteczne — muffiny marchewkowo-orzechowe
Inne smakowite słodycze świąteczne to muffiny marchewkowo-orzechowe. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników (z podanych proporcji powinno wyjść ok. 18 sztuk muffinek):
4 duże marchewki
2 jajka
200 ml oleju roślinnego
325 ml mleka
480 g mąki
240 g cukru
150 g orzechów włoskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Włóż do miski. Dodaj olej, mleko, jajka i wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Sypkie składniki oraz posiekane orzechy włoskie (100 g) dodaj do miski z mokrymi składnikami. Wymieszaj do połączenia się składników. Ciastem marchewkowo-orzechowym napełnij papilotki do muffinek do wysokości ok. ¾ papilotki. Wierzch każdej muffinki posyp pozostałą częścią orzechów włoskich. Piecz w formie na muffiny w 180°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Jak zapakować słodycze na prezent?
Każdy z powyższych wypieków może być użyty jako świąteczny upominek dla bliskiej osoby. Jak zapakować słodycze na prezent? Jedną z najpopularniejszych form pakowania świątecznych ciasteczek, jest użycie do tego celu szklanych słoiczków. Słoiczki ze świątecznymi słodkościami prezentują się niezwykle efektownie, a ponadto można je samodzielnie ozdobić np. wstążką lub sznurkiem jutowym. Kruche ciasteczka możesz ułożyć także na ozdobnej podkładce lub pudełeczku, a następnie związać je celofanem i ozdobić np. iglastą gałązką z szyszką. Świąteczne muffiny najlepiej zapakować w specjalnie dedykowane do tego pudełko na muffiny lub mały koszyczek wiklinowy wyłożony papierem do pieczenia.
Zobacz też: Jak uratować zbyt gorzki makowiec? Uzyskasz idealny smak, jeżeli przygotujesz mak we adekwatny sposób