Słodycze na święta - pomysły, inspiracje i sprawdzone przepisy na najsmaczniejsze domowe wypieki

g.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Słodycze na święta to nie tylko aromatyczne pierniczki, chociaż trzeba przyznać, iż te są prawdziwym symbolem Bożego Narodzenia. Świąteczne słodycze to pozycje absolutnie wyjątkowe, dlatego przykładamy wielkich starań, aby wyglądały i smakowały wybornie.
Słodycze na święta - jakie domowe wypieki warto przygotować na Boże Narodzenie? Wypróbuj nasze przepisy i zaserwuj swoim domownikom coś zupełnie wyjątkowego.


REKLAMA


Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi


Słodycze świąteczne — Boże Narodzenie to nie tylko smakowite pierniczki
Choć pierniczki to najpopularniejsze słodycze świąteczne, Boże Narodzenie słynie nie tylko z tych aromatycznych ciasteczek. Typowy dla Bożego Narodzenia jest także smak orzechów i to właśnie od tego akcentu zaczniemy. Nasza pierwsza propozycja to kruche ciasteczka z dużą ilością posiekanych orzechów włoskich. Do ich przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki:


250 g mąki pszennej
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g masła
60 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
5 kropli olejku migdałowego


Sposób przygotowania:
Masło rozpuść na patelni, a następnie ostudź. Wszystkie składniki z listy umieść w dużej misce i dokładnie ze sobą wymieszaj manualnie lub dzięki robota kuchennego. Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy i wycinaj foremkami dowolne kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (opcja pieczenia góra-dół) przez ok. 15 minut. Ostudzone ciasteczka polej np. rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Słodycze na święta Bożego Narodzenia — kruche ciasteczka ze słonecznikiem
Kolejne smaczne słodycze na święta Bożego Narodzenia to kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:


250 g płatków owsianych górskich
250 g słonecznika łuskanego
100 g drobnych rodzynek lub żurawiny
200 g masła
325 g mąki pszennej
80 g cukru trzcinowego
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, a następnie ostudź. Miękkie masło zmiksuj z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodaj mąkę, płatki owsiane, uprażony słonecznik, rodzynki lub żurawinę (możesz je wcześniej namoczyć) oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj niewielkie kulki i ułóż jedną obok drugiej na blasze z zachowaniem niewielkiego odstępu. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz zwilżoną dłonią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (opcja pieczenia góra-dół) przez ok. 25 minut. Ostygnięte ciasteczka możesz polać rozpuszczoną czekoladą i oprószyć delikatnie np. wiórkami kokosowymi lub rozdrobnionymi orzechami.
Słodycze świąteczne — muffiny marchewkowo-orzechowe
Inne smakowite słodycze świąteczne to muffiny marchewkowo-orzechowe. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników (z podanych proporcji powinno wyjść ok. 18 sztuk muffinek):


4 duże marchewki
2 jajka
200 ml oleju roślinnego
325 ml mleka
480 g mąki
240 g cukru
150 g orzechów włoskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania:


Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Włóż do miski. Dodaj olej, mleko, jajka i wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Sypkie składniki oraz posiekane orzechy włoskie (100 g) dodaj do miski z mokrymi składnikami. Wymieszaj do połączenia się składników. Ciastem marchewkowo-orzechowym napełnij papilotki do muffinek do wysokości ok. ¾ papilotki. Wierzch każdej muffinki posyp pozostałą częścią orzechów włoskich. Piecz w formie na muffiny w 180°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).


Jak zapakować słodycze na prezent?
Każdy z powyższych wypieków może być użyty jako świąteczny upominek dla bliskiej osoby. Jak zapakować słodycze na prezent? Jedną z najpopularniejszych form pakowania świątecznych ciasteczek, jest użycie do tego celu szklanych słoiczków. Słoiczki ze świątecznymi słodkościami prezentują się niezwykle efektownie, a ponadto można je samodzielnie ozdobić np. wstążką lub sznurkiem jutowym. Kruche ciasteczka możesz ułożyć także na ozdobnej podkładce lub pudełeczku, a następnie związać je celofanem i ozdobić np. iglastą gałązką z szyszką. Świąteczne muffiny najlepiej zapakować w specjalnie dedykowane do tego pudełko na muffiny lub mały koszyczek wiklinowy wyłożony papierem do pieczenia.
Zobacz też: Jak uratować zbyt gorzki makowiec? Uzyskasz idealny smak, jeżeli przygotujesz mak we adekwatny sposób
Idź do oryginalnego materiału