Jak upiec chleb bez drożdży i zakwasu? To możliwe, sprawdź ten przepis

g.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Wojtek Habdas / Agencja Wyborcza.pl


Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Mamy dla dwie proste propozycje - jedną dla miłośników tradycyjnego pieczywa, a drugą bez glutenu. Koniecznie sprawdź je w swojej kuchni!
Masz ochotę na domowy chleb, ale nie masz pod ręką ani drożdży, ani zakwasu? To nie problem. Domowe pieczywo można z powodzeniem upiec bez tych produktów. Wszystkie składniki, które są potrzebne do wykonania takiego wypieku, masz już w swojej kuchni. Jak się za to zabrać?

REKLAMA







Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić



Chleb bez drożdży - jak go przygotować?
Do wykonania domowego chleba nie potrzeba szczególnych umiejętności kulinarnych. Z tym zadaniem poradzi sobie każdy. Warto sięgnąć po ten przepis, gdy w chlebaku znajdziemy tylko okruszki. Niech nas nie zwiedzie prosta receptura - smak takiego chleba jest niezapomniany!
Składniki na chleb bez drożdży i zakwasu

400 g mąki pszennej,
400 g jogurtu lub maślanki
łyżeczka sody oczyszczonej,
łyżeczka soli,
2 płaskie łyżki masła,
Dodatkowo: łyżka masła i bułka tarta do wysypania formy
Możemy też dodać ulubione nasiona







Czytaj także:


50 najleszych chlebów na świecie. Polski reprezentant zaskakuje



Jak to zrobić?
1. Zaczynamy od przesiania motki przez sitko do miski. Dodajemy do niej sól i sodę oczyszczoną.
2. Do miski dodajemy jogurt lub maślankę i roztopione masło. Mieszamy, żeby składniki się połączyły i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Powinno być gęste i elastyczne. Wyrabianie ciasta powinno trwać kilkanaście minut.



3. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Następnie wkładamy do niej gotowe ciasto. Możemy obsypać je nasionami.
4. Chleb bez drożdży pieczemy przez godzinę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po upieczeniu pozwalamy mu wystygnąć w formie, dopiero później kroimy go w kromki.
jeżeli zamiast tradycyjnej mąki pszennej, wolisz wypieki razowe, to również możesz skorzystać z powyższej receptury. Wykonując chleb z powyższej receptury, możesz wykorzystać mąkę pełnoziarnistą, żytnią lub orkiszową. Sprawdzi się też pomieszanie mąk pół na pół - np. 200 gramów mąki pszennej i 200 żytniej.






Czytaj także:


Chleb świeży przez całe tygodnie? To możliwe. Tiktokerka zdradza sekret



Bezglutenowy chleb bez mąki i drożdży. Jak go zrobić w domu?
Bezglutenowe pieczywo w piekarni często sporo kosztuje, a smak bywa rozczarowujący. Na szczęście bochenek bezglutenowego pieczywa bez trudu przyrządzimy w domu - i to bez drożdży ani zakwasu. To świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, nie tylko dla osób unikających glutenu.



Składniki:

4 jajka,
100 g jogurtu
po 70 g pestek słonecznika, 70 g nasion chia, 70 g siemienia lnianego,
50 g sezamu białego
40 g oliwy
łyżeczka soli

1. Zaczynamy od umieszczenia w naczyniu blendera jogurtu, oliwy, soli i jajek. Blendujemy lub mieszamy trzepaczką.
2. Następnie dodajemy wszystkie ziarna i dokładnie mieszamy wszystko łyżką.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę.



4. Chleb pieczemy godzinę w 160 stopniach.
Idź do oryginalnego materiału