Gospodynie domowe, które używają jajek do wielu potraw, z reguły wiedzą, jak sprawdzić, czy jajko jest świeże. Istnieje kilka sposobów, z pomocą których każdy z nas może przekonać się, czy jajko, które właśnie wyjął z lodówki, nadaje się jeszcze do spożycia.
REKLAMA
Zobacz wideo Jajko mollet na dwa sposoby. Spróbuj przed seansem filmu "Johnny"!
Jak sprawdzić świeżość jajka? Trik z wodą
Ci, którzy nie wiedzą, jak sprawdzić świeżość jajka, powinni jak najszybciej poznać ten sposób. Wystarczy szklanka z zimną wodą, by przekonać się, czy wyjęte z lodówki jajko jest świeże, a co za tym idzie - czy nadaje się jeszcze do spożycia.
Do napełnionej wodą szklanki wkładamy nasze surowe jajko i obserwujemy, w jaki sposób się ono zachowuje. jeżeli jajko opadło na dno, ułożyło się na boku i nie zmienia swojej pozycji - mamy szczęście być posiadaczami bardzo świeżego jajka. Możemy wykorzystać je do dowolnej potrawy i z pewnością nie narazimy się na niestrawność czy inne dolegliwości gastryczne.
jeżeli jajko na dnie szklanki nie leży płasko, ale lekko się przechyla bądź też stoi w pionie, oznacza to wówczas, iż nie jest już aż tak świeże, prawdopodobnie ma kilka tygodni. W dalszym ciągu jednak nadaje się ono do zjedzenia, choć zdecydowanie lepiej będzie ugotować je na twardo, niż np. robić z niego jajecznicę.
Im bardziej jajko odrywa się od dna, tym jest mniej świeże. Dzieje się tak dlatego, iż w surowym jajku powstaje kieszeń powietrzna, która z biegiem czasu się powiększa. Im jajko jest starsze, tym przestrzeń, jaką zajmuje w nim powietrze, jest większa, przez co trudniej jest takiemu jajku zatonąć w szklance z wodą (ma coraz większą wyporność). jeżeli jednak nasze jajko nie tylko nie tonie, ale wręcz unosi się na powierzchni wody, to dla nas sygnał, iż jest ono zepsute i absolutnie nie powinniśmy go jeść ani wykorzystywać do przyrządzenia jakiejkolwiek potrawy.
Świeżość jaj: trik z potrząsaniem
Świeżość jaj ma znaczenie dla naszego zdrowia, dlatego warto mieć pewność, iż sięgamy po jajko, które możemy zjeść bez obaw. Okazuje się, iż przed rozbiciem skorupki można sprawdzić, czy jajko jest świeże poprzez potrząsanie nim. jeżeli podczas tej czynności nie słyszymy żadnego odgłosu, oznacza to, iż nasze jajko jest świeże. o ile jednak usłyszymy, iż coś wewnątrz jajka chlupocze, oznacza to, iż jajko jest stare i najprawdopodobniej nie nadaje się do jedzenia.
Zepsute jajko: jak rozpoznać?
Zepsute jajko najłatwiej jest rozpoznać już po rozbiciu skorupki. Pierwszym, co może nas zaalarmować, jest jego zapach, trudny do przeoczenia. Odpowiedzialny za niego jest siarkowodór, który wydzielają bakterie, biorące udział w procesie gnilnym.
Zepsute jajko poznamy też po wyglądzie i konsystencji białka. jeżeli przybrało ono perłową lub różową barwę, bądź też stało się wodniste, oznacza to, iż mamy do czynienia z zepsutym jajkiem. Nie należy również spożywać jajka, w którym - mimo delikatnego obchodzenia się z jajkiem - żółtko rozlewa się po rozbiciu skorupki.
Pamiętajmy, iż jedno zepsute jajko może zaszkodzić całej potrawie, dlatego lepiej jest wbijać jajka pojedynczo, do oddzielnego naczynia.
Jak sprawdzić, czy jajko jest dobre?
A jak sprawdzić, czy jajko jest dobre, już po jego ugotowaniu? Wówczas po obraniu jajka warto zwrócić uwagę na położenie żółtka, które powinno znajdować się mniej więcej na środku jajka. jeżeli po przekrojeniu okaże się, iż żółtko przylega do skorupki, oznacza to, iż jajko ma już prawdopodobnie kilka tygodni. Nie zawsze świadczy to o tym, iż jest niezdatne do spożycia, warto jednak w takiej sytuacji zachować szczególną ostrożność. Przed spożyciem upewnijmy się, iż jajko nie wydziela brzydkiego zapachu lub też nie smakuje podejrzanie.
Świeżość jajek: przedłuż ją poprzez odpowiednie przechowywanie
Świeżość jajek teoretycznie powinniśmy rozpoznać na podstawie oznaczeń na opakowaniu. Producent zobligowany jest zarówno do podania daty przydatności do spożycia, jak i klasy produktu.
Jajka oznakowane literą A to jajka najwyższej jakości i powinny one być świeże, z nieuszkodzonymi skorupkami. Kupując jajka oznaczone literą B, sięgamy po produkt drugiej klasy, często utrwalany przez chłodzenie. W tym wypadku nie mamy gwarancji, iż zakupione przez nas jajka są bardzo świeże.
Pamiętajmy, iż na trwałość jajek duży wpływ ma sposób ich przechowywania. Najlepiej jest przechowywać je w lodówce, można je w ten sposób trzymać choćby do miesiąca. Warto jednak mieć na uwadze, iż po wyjęciu jajek z lodówki i ogrzaniu ich do temperatury pokojowej nie należy ich z powrotem schładzać. Nie powinno się ich również trzymać w pobliżu produktów uwalniających silne zapachy - dlatego właśnie producenci lodówek przygotowują dla jajek specjalne miejsca na drzwiach. Specjaliści jednak twierdzą, iż nie jest to najlepsze miejsce do przechowywania jajek, z uwagi na zmienność temperatury, na którą jajka narażone są podczas otwierania i zamykania drzwi. Dlatego dobrze jest przeznaczyć dla jajek osobną komorę w lodówce lub przechowywać je w szczelnym opakowaniu. Przy czym świeżość jajek przedłuży odpowiednie ich ułożenie w wytłaczance: kierując je ostrym czubkiem ku dołowi.
Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda