Napoje z pomidorów są najlepsze, gdy przygotuje się je ze świeżych, dojrzałych na słońcu owoców. Można wykorzystać również mrożone pomidory, które należy zalać wrzącą wodą, rozgotować i przecedzić, odciskając pulpę na sicie. By urozmaicić smak, warto dodać do soku z pomidorów ogórki, porzeczki oraz kwas z kiszonej kapusty, a dla dodania pikanterii ostre przyprawy, najlepiej szczyptę chili. Pomidory są wspaniałe, więc warto je spożywać pod każdą postacią, również jako napój. Smacznego!
Napój z pomidorów
Składniki:
½ kg pomidorów
2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
Przygotowanie:
Pomidory umyć, rozgnieść, zalać chłodną, przegotowaną wodą, pozostawić na 1 godzinę. Odcedzić sok, lekko odciskając masę. Sok doprawić cukrem i solą.
* Napój podawać mocno schłodzony.
Napój z pomidorów i ogórków
Składniki:
50 dag pomidorów
40 dag świeżych ogórków
1 szklanka wody
2 łyżki posiekanego koperku
sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
Pomidory umyć, rozgnieść, zalać chłodną, przegotowaną wodą, pozostawić na 1 godzinę. Ogórki obrać, zetrzeć na tace o dużych oczkach, zalać wodą i odstawić na 1 godzinę.
Sok z pomidorów i ogórków odcedzić, odciskając miazgę na sicie. Do odciśniętego soku dodać koperek, doprawić solą i cukrem.
* Sok można przygotować również przy użyciu sokowirówki.
Napój z pomidorów i porzeczek
Składniki:
½ kg pomidorów
½ szklanki porzeczek
2 szklanki wody
cukier do smaku
Przygotowanie:
Pomidory umyć, rozgnieść, zalać chłodną, przegotowaną wodą, pozostawić na 1 godzinę. Odcedzić sok, lekko odciskając masę.
Porzeczki przetrzeć, miazgę zalać niewielką ilością wody i zagotować. Po ostudzeniu odcisnąć na sicie, połączyć z sokiem z pomidorów. Doprawić odrobiną cukru.
Napój z pomidorów i soku z kapusty kiszonej
Składniki:
2 szklanki soku ze świeżych pomidorów lub z puszki
1 szklanka soku z kapusty kiszonej
1 szklanka wody
2 łyżeczki posiekanego koperku
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku, podawać lekko schłodzone.