Jak przygotować zdrowe napoje z pomidorów

lubelski.pl 2 dni temu

Napoje z pomidorów są najlepsze, gdy przygotuje się je ze świeżych, dojrzałych na słońcu owoców. Można wykorzystać również mrożone pomidory, które należy zalać wrzącą wodą, rozgotować i przecedzić, odciskając pulpę na sicie. By urozmaicić smak, warto dodać do soku z pomidorów ogórki, porzeczki oraz kwas z kiszonej kapusty, a dla dodania pikanterii ostre przyprawy, najlepiej szczyptę chili. Pomidory są wspaniałe, więc warto je spożywać pod każdą postacią, również jako napój. Smacznego!

Napój z pomidorów

Składniki:

½ kg pomidorów

2 szklanki wody

1 łyżeczka cukru

sól do smaku

Przygotowanie:

Pomidory umyć, rozgnieść, zalać chłodną, przegotowaną wodą, pozostawić na 1 godzinę. Odcedzić sok, lekko odciskając masę. Sok doprawić cukrem i solą.

* Napój podawać mocno schłodzony.

Napój z pomidorów i ogórków

Składniki:

50 dag pomidorów

40 dag świeżych ogórków

1 szklanka wody

2 łyżki posiekanego koperku

sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

Pomidory umyć, rozgnieść, zalać chłodną, przegotowaną wodą, pozostawić na 1 godzinę. Ogórki obrać, zetrzeć na tace o dużych oczkach, zalać wodą i odstawić na 1 godzinę.

Sok z pomidorów i ogórków odcedzić, odciskając miazgę na sicie. Do odciśniętego soku dodać koperek, doprawić solą i cukrem.

* Sok można przygotować również przy użyciu sokowirówki.

Napój z pomidorów i porzeczek

Składniki:

½ kg pomidorów

½ szklanki porzeczek

2 szklanki wody

cukier do smaku

Przygotowanie:

Pomidory umyć, rozgnieść, zalać chłodną, przegotowaną wodą, pozostawić na 1 godzinę. Odcedzić sok, lekko odciskając masę.

Porzeczki przetrzeć, miazgę zalać niewielką ilością wody i zagotować. Po ostudzeniu odcisnąć na sicie, połączyć z sokiem z pomidorów. Doprawić odrobiną cukru.

Napój z pomidorów i soku z kapusty kiszonej

Składniki:

2 szklanki soku ze świeżych pomidorów lub z puszki

1 szklanka soku z kapusty kiszonej

1 szklanka wody

2 łyżeczki posiekanego koperku

sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku, podawać lekko schłodzone.

Idź do oryginalnego materiału