Jak przeżyć obżarstwo?

bukowskie.blogspot.com 4 lat temu
Wpis z delikatnym opóźnieniem, pewnie okazałby się dużo bardziej pomocny, gdybym dodała go tuż po Gwiazdce, czyli jakiś miesiąc temu. Po wigilijnej uczcie i towarzyszących jej jeszcze kilku dniach czujemy się zwykle tak zmęczeni i napuchnięci, iż mamy ochotę uciąć sobie dwutygodniowy urlop i poczekać, aż nam te dodatkowe kilogramy zejdą same. Z badań wynika, iż w okresie świątecznym przeciętny Polak potrafi przybrać na wadze choćby 3 kg. To bardzo dużo. Oczywiście, są to kilogramy które dość gwałtownie schodzą, wiążą się bowiem w dużej mierze z zatrzymaną wodą. Wszyscy jednak zgodnie przytakniemy, iż dużo lepiej nam się funcjonuje na lekkim deficycie kalorycznym niż na tak ogromnej nadwyżce. Święta świętami, mamy to już dawno za sobą a kolejne dopiero za ponad dwa miesiące. Po co więc jest ten wpis? Temat obżarstwa jest aktualny nie tylko w święta. W moim przypadku problem powraca wraz z czyimś weselem i poprawinami, urodzinami znajomych, wyjazdem z przyjaciółmi...Znam wiele innych osób, które weekend traktują jak taką odskocznię od codzienności i choć w tygodniu funkcjonują bardzo poprawnie, wraz z nadejściem piątku nadrabiają wszystkie niedojedzone kalorie. Trzeba mieć w życiu odskocznię, to fakt, jednak czy takie trzy dniowe Bailando nie jest przypadkiem wrogiem dla czterech dni względnie czystej michy ? Niestety, prawdą jest, iż ciężko jest zrobić sylwetkowe postępy jeśłi tylko cztery z siedmiu dni są tymi adekwatnymi. Ale dziś nie o motywacji czy silnej woli, dziś o obżarstwie. Okej, zdarzyło się, delikatne piątkowe wyjście przerodziło się w trzydniowy melanż gastro-alkoholowy i trzeba jakoś wrócić do żywych. Dlatego właśnie przybywam z pomocą, z której sama z resztą chętnie skorzystam od czasu do czasu.

WAŻNE
Za naszą wagę i stan zdrowia odpowiedzialne są przede wszystkim nasze nawyki żywieniowe a nie odstępstwa od diety. To długotrwałe spożycie tłuszczów trans, cukrów i produktów pozbawionych wartości odżywczych odpowiada za to, iż nasz organizm choruje.

SKUTKI CHWILOWEGO WYJŚCIA Z OSTOI DIETETYCZNEJ:
Ludzki orgaznim jest mądry, to ekonomista. Zwykle informuje nas o tym, iż przesadziliśmy z ilością soli, cukru, tłuszczu i wysyła nam konkretne sygnały. W okresie świąt wyrzuty sumienia zagłuszamy kolejną porcją serniczka, warto jednak słuchać tego, co nam mówi nasze ciało.
Skutki rzadkich odstępstw żywieniowych :
* w pierwszej kolejności są to typowe zaburzenia żołądkowo-jelitowe, czyli objawy niestrawności: ból brzucha, zgaga, uczucie ucisku, mdłości
* senność i zaburzenia nastroju, co się wiąże z wahaniem poziomu cukru we krwi
* kłopoty z cerą, puchnięcie, nieprzyjemny zpach z ust
* brain fog, czyli zamglenie umysłu. To ogólne zaburzenie orientacji i interpretacji wrażeń, problemy z percepcją. Ogólnie rzecz ujmując wiąże się to z problemami z pamięcią, słabą koncentracją, niezdolnością do skupienia się, brak jasności umysłu.
Skutki długotrwałych odstępstw żywieniowych :
* nadwaga, otyłość
* stłuszczenie wątroby
* wzrost poziomu cholesterolu i trójglicerydów
* stany zapalne w organizmie
* refluks żołądkowo- jelitowy (cofanie się treści z żółądka do przełyku)
* zachwianie równowagi bakteryjnej prowadzące do spadku odporności i podniesienia ryzyka alergii
* poważne choroby: cukrzyca typu 2, miażdżyca, choroby pęcherzyka żółciowego, nowotwory

NA RATUNEK OBJEDZONYM
Ktoś bystry powiedział kiedyś, iż najlepszym lekarstwem na przejedzenie jest niejedzenie. Z jednej strony brzmi logicznie, z drugiej jednak wolałabym ustrzec się rad z cyklu:
- Panie doktorze, boli mnie gdy tak robię.
- To proszę tak nie robić

Jeśli więc zdarzyło Ci się, albo po prostu znalazłeś się w sytuacji, w której raczej ciężko o inny scenariusz (rodzinna impreza, święta, wesele itp) skorzystaj z poniższych porad. Podzieliłam je na dwie grupy, z myślą o zwolennikach sposobów domowych i tych, którzy wolą sięgnąć po gotowe specyfiki. Faktem jest, iż sposoby te można połączyć.

Wsparcie suplementacyjne:

1. Suplementy kwasu mlekowego.
Kwasy masłowy jest inaczej nazywany kwasem butanowym. Produkują go bakterie beztlenowe przewodu pokarmowego w wyniku fermentacji błonnika (nasion, warzyw, ziaren zbóż). To krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który naturalnie występuje w maśle klarowanym ghee, surowym mleku, parmezanie, topinamburze, niedojrzałych bananach (ale w bardzo małych ilościach).
* Debutir (ok. 30 zł za 60 kapsułek)
* maślan sodu od Aliness
* Olimp HMB 1250 Mega Caps (ok. 70 zł za 120 kapsułek)

2. Enzymy trawienne.
Naturalnie produkowanee przez trzustkę oraz gruczoły ślinowe i żołądkowe. Występują na wszystkich odcnikach układu pokarmowego a na problemy trawienne skuteczna okaże się ich suplementacja.
* Super Enzymes (ok. 90 zł za 180 tabletek)
* DPP Complex (ok. 15 zł za 20 kapsułek)

3. Stosowanie wieloszczepowych probiotyków.
Probiotyki to żywe bakterie i drodże, działające z żołądku lub jelitach i pełniące funkcję ochronną. Podawane w odpowiedniej ilości mają korzystny wpływ na organizm człowieka.
* Vivomixx w saszetkach (10 saszetek to ok. 70 zł)
* Sanprobi Barrier (40 kapsułek to ok. 25 zł)
* Sanprobi Super Formula (40 kapsulek to ok. 30 zł)
* Swanson Epic Pro 25 (30 kapsułek to ok. 60 zł)

Domowe sposoby na przejedzenie:

1. Napary z ziół i przypraw.
Coś na rozgrzanie żołądka, zwiększenie produkcji soków trawiennych, przyspieszenie przemiany materii. Łagodzą problemy gastryczne, bóle brzucha i uczucie ciężkości. To świetme produkty przeciwzapalne, bezpieczne dla naszej flory bakteryjnej.

* napar z kurkumy ( w formie herbaty. Łyżeczkę kurkumy zalej 0,5 litra wrzątku i parz przez 10 min. Po odcedzeniu dodaj miodu, malin lub cytryny do smaku)* napar z rumiankuyżeczkę suszonego rumianku zalewamy filiżanką wrzątku)* napar z kardamonu yżeczkę nasion kardamonu oraz kilka pasków skórki świeżej pomarańczy zalej dwoma szklankami wrzątku. Parz przez 10 minut. Możesz dodać miodu, goździków lub cynamonu do smaku)* napar z kopru włoskiego (pól łyżeczki rozgniecionych nasion zalej szklanką wrzątku i zaparzaj przez 10 minut)* napar z imbiru (kupując herbatę imbirową w sklepie zielarskim czy eko zwróć uwagę, aby w jej składzie było przynajmniej 50% imbiru lub wykorzystaj świeży korzeń: odkrój ok. 2 cm świeżego imbiru i drobno pokrój. Następnie gotuj w 2 szklankach wody przez 15 minut. Możesz dodać liście ulubionej herbaty, przyprawę korzenną albo miód. Taki wywar usprawni pracę Twoich jelit oraz będzie smacznym pomysłem na chłodne wieczory)


2. Ocet winny.
Wykorzystywany już w starożītności, ma działanie przeciwbakteryjne i obniża poziom glukozy we krwi. Łyżkę octu jabłkowego rozmieszaj w szklance ciepłej wody i dodaj odrobinę miodu.

3. Produkty dodawane do potraw lub koktajli.
* pietruszka (ucie jej świeżych liści pomaga na problemy z nieprzyjemnym oddechem. Świeża pietruszka jest łatwo dostępna w większości sklepów. Warto urozmaicić swoją dietę dodając jej liście do kanapek, makaronów czy wielu innych dań)* kardamon (jest to bylina pochodząca z Indii. Po szafranie i wanilii to trzecia najdroższa przyprawa na świecie. W Polsce koszt opakowania 10g to około 5 zł. Leczy skurcze jelit, zgagę, gazy, zaparcia oraz wspomaga trawienie. W sklepach dostępny jest kardamon w strączkach lub mielony. Nasiona dodawaj do mięs, ryb, gulaszów a także do dań słodkich np. lodów czy deserów)
* siemię lniane (nasiona lnu to najbogatsze źródło kwasów tłuszczowych omiega-3. Siemię bogate jest w rozpuszczalny błonnik, świetnie działający na zaparcia. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy je w postaci ziaren, proszku i oleju lnianego. Olej: zwykły olej zamień na olej lniany i dodawaj jedną łyżkę dziennie do posiłku np. do sałatek czy sosów. Koktajl: zmiel w mikserze łyżkę ziaren siemienia, dodaj dojrzałego banana, kubek jogurtu naturalnego, miód i maliny. Ziarenka: dodawaj je do posiłku, np do porannej owsianki)


Tyle na dzisiaj, mam nadzieję, iż choć trochę przysłużę się w przyszłości, w końcu jeszcze tysiące różnych okazji do obżarstwa przed nami. jeżeli znacie jakieś inne przydatne suplementy, czekam na Wasze komentarze. Chętnie się dowiem po co jeszcze warto sięgnąć. Miłego dnia.


Idź do oryginalnego materiału