Jak przechowywać marchew, aby na drugi dzień nie wyglądała jak po nieprzespanej nocy? Triki eksperta

g.pl 1 miesiąc temu
Jak przechowywać marchew, by zachowała świeżość przez długie tygodnie? To istotne kwestie, jeżeli mamy możliwość zakupu większej ilości w dobrej cenie, by potem cieszyć się smakiem tego warzywa przez całą jesień, a może i zimę.
Robienie zapasów warzyw i owoców na czas, gdy nie ma dostępu do świeżych, to ważne kwestie. Mrożonki to jednak nie to samo co świeży produkt. Dlatego przechowywanie żywności we adekwatny sposób ma duże znaczenie, bo zapewnia możliwość cieszenia się smakiem marchwi, ziemniaków, pietruszki czy innych warzyw przez wiele tygodni.


REKLAMA


Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie


Jak przechowywać marchew? I po co? Czy warto ją jeść?
To, jak przechowywać marchew lub inne warzywa, to cenna informacja również i z tego powodu, by zachować jak najwięcej z ich adekwatności. Tymczasem marchew to warzywo, które warto mieć we własnej diecie. Stanowi bardzo dobre źródło błonnika. Jest także niezwykle bogate w witaminy takie, jak: A, C, B1, B2, B3, B6, E oraz K. Poza tym zawiera fosfor, żelazo, kwas foliowy, potas, wapń, magnez oraz karotenoidy. Nie sposób również nie wspomnieć tutaj o tym, iż jest dobra dla osób, które dbają o linię, bo zawiera zaledwie 33 kcal w 100 g. Marchew powinna być zatem obecna w posiłkach cały rok.


Jak przechowywać marchew na zimę?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, jaką odmianę marchwi kupujemy. Informacja ta powinna być sprawdzona, jeżeli zakup ma wiązać się z jej przechowywaniem przez dłuższy okres czasu. Wtedy należy wybierać późniejsze odmiany marchwi.
Trzeba też zwrócić uwagę na wygląd warzywa. By w ogóle brać pod uwagę odpowiedź na pytanie, jak przechowywać marchew na zimę, trzeba wybierać dojrzałe egzemplarze, ale nie stare. Tutaj wybór ułatwić nam może kolor naci, która powinna być dalej zielona, a nie brązowa. Korzeń nie powinien być uszkodzony.
Jak przechowywać marchew na zimę, gdy sami ją uprawialiśmy?
Tu dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę jeszcze kilka kwestii:


moment zbioru - najlepszą porą jest pierwsza połowa października;
pogoda - nie powinno się zbierać marchewek w upalny dzień ani też w deszczowy. W pierwszym przypadku może bowiem dojść do przesuszenia korzeni, a w drugim wilgoć może spowodować pojawienie się pleśni, co także nie pozwoli na przechowywanie marchwi przez dłuższy czas;
adekwatna odmiana marchwi - jak już wspomniano, powinny być tutaj brane pod uwagę odmiany późniejsze, np. Berjo lub Koral.


Odpowiedź na pytanie, jak przechowywać marchew na zimę, nie jest więc prosta, ale wielowątkowa, zwłaszcza jeżeli chcemy to zrobić prawidłowo.
Sposoby na przechowywanie marchwi
Tutaj wiele zależy od naszych możliwości, czyli czym dysponujemy: czy mamy mieszkanie w bloku, piwnicę, balkon, czy też mieszkamy w domku jednorodzinnym. Warto więc poznać sposoby na przechowywanie marchwi i wybrać ten, który w naszym wypadku najlepiej się sprawdzi. Można tutaj wymienić:


trzymanie marchewek w piwnicy, co jest najprostszym sposobem - powinna tam panować temperatura 5 stopni Celsjusza. Należy ją włożyć do skrzynek i przesypać piaskiem. Dzięki temu przetrwać może choćby trzy miesiące;
kopcowanie - metoda, która sprawdzi się dla osób, które mają działki lub ogrody. Korzenie marchwi zasypuje się wtedy warstwą w przepuszczalnej ziemi. W tym wypadku szczególnie należy zwrócić uwagę, czy zasypywane korzenie nie są uszkodzone;
suszenie marchwi - pozwala zachować jej adekwatności odżywcze, choć nie wszystko już da się z niej zrobić. Dalej będzie jednak świetnie się nadawała do zup czy innych potraw.


Jak przechowywać marchew w lodówce? Czy można ją mrozić?
Mrożenie jest jedną z metod, które pozwalają na zachowanie dobrego stanu warzywa przez kilka miesięcy. Problemem może być tutaj jednak objętość, bo jeżeli mamy zwykłą lodówkę, nie da się zrobić większych zapasów. Oczywiście niektórzy dysponują osobnymi zamrażarkami - wówczas taki problem może nie istnieć.
A jak przechowywać marchew w lodówce na co dzień? Nie można przesadzić z niską temperaturą. Dobrze, by oscylowała ona w przedziale 1- 4 stopni Celsjusza i użyć do tego szuflady przeznaczonej do przechowywania warzyw. Dzięki temu nie będzie wysychała, ale też nie może być tak trzymana całymi tygodniami. Jest to forma raczej na bieżące potrzeby.


Zobacz też: Jak otworzyć uparty słoik? Myki na zassaną zakrętkę warto zapamiętać raz na zawsze
Idź do oryginalnego materiału