

Po co mrozimy pierogi? Po pierwsze, aby zachować ich świeżość na dłużej. Jednak to nie jedyny plus z ich mrożenia. Zamrożone pierogi są potem prostym obiadem, który możemy przygotować na szybko, gdy nie mamy czasu i chęci na gotowanie. Wówczas, zamiast sięgać po gotowe rzeczy, które są zwykle mniej zdrowe, możemy zjeść pyszny domowy obiad, który wcześniej zamroziliśmy. Wystarczy, iż podsmażymy do nich cebulki i gotowe.
Jak mrozić pierogi?
Pierogi można mrozić na dwa sposoby. Pierwszy to mrożenie ich w pojemniku lub worku foliowym. Drugi to mrożenie ich na blasze.
Aby zamrozić pierogi w pojemniku lub worku, układaj je warstwowo i każdą warstwę przykrywaj pergaminem lub papierem do pieczenia, aby się nie sklejały. Worek lub pojemnik z pierogami można przechowywać w lodówce przez około 2-3 tygodnie.
Mrożąc je na blasze, najpierw wyłóż ją ręcznikiem kuchennym lub papierem do pieczenia. Następnie pierogi układaj jeden obok drugiego. Włóż do zamrażarki. Gdy zamrożą się, możesz je przełożyć do worka lub jakiegoś pojemnika. Teraz już nie posklejają się.
Wiele osób zadaje sobie pytanie, co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w zamrażarce. Rozwiązanie jest proste. Po prostu musimy je czymś przełożyć, aby nie stykały się ze sobą lub rozłożyć je obok siebie w pewnej odległości. jeżeli mrozimy je warstwowo, wtedy możemy przekładać je ręcznikami kuchennymi (oczywiście czystymi). Gdy już zamarzną, bez problemu je od ręcznika odkleimy.
Podczas mrożenia pierogów należy pamiętać, że:
- pierogi mogą się sklejać, jeżeli układasz je bezpośrednio na siebie;
- nie wolno mrozić ich z sosem, bo będzie się rozmrażał i kapał;
- można je przechowywać w zamrażarce przez kilka tygodni.
Mrozić pierogi gotowane czy surowe?
Mrożenie surowych pierogów jest łatwiejsze i szybsze, ale można także mrozić pierogi gotowane. W tym przypadku musimy jednak dobrze uważać na to, aby się one nie posklejały. Dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest mrożenie pierogów surowych. Podczas gotowania ich wystarczy porcję bezpośrednio z zamrażarki wrzucić do wrzącej osolonej wody i poczekać, aż wypłyną.
Jak najlepiej rozmrozić pierogi?
Będzie to zależało od tego, jak mrożone były pierogi. jeżeli mroziliśmy je na surowo, co jest wygodniejsze i łatwiejsze, to wtedy rozmrozić możemy je jedynie, gotując je w osolonej wodzie. Dzięki temu po rozmrożeniu pierogi również ugotują się i będą gotowe do konsumpcji.
Jeśli pierogi zamroziliśmy wcześniej ugotowane, to tutaj możemy rozmrozić je na więcej sposobów. Są one już ugotowane, a więc bezpośrednio po rozmrożeniu będą nadawały się do jedzenia. Dlatego możemy umieścić je na talerzu w lodówce, aby powoli się rozmroziły i czekały na nas, gdy wrócimy z pracy. Możemy rozmrozić je dużo szybciej, wykorzystując do tego kuchenkę mikrofalową. jeżeli lubimy pierogi podgrzewane na patelni, wtedy również w ten sposób możemy je przygotować.
Jak rozmrozić pierogi na patelni?
Najlepiej jest rozmrozić pierogi na patelni, jeżeli były one zamrożone już ugotowane. W tym przypadku wystarczy je wrzucić na patelnię z odrobiną oleju i podgrzać przez kilka minut z obu stron. Warto rozkroić jednego pieroga i sprawdzić, czy rozmroził się w środku. Tak odgrzane pierogi są bardzo smaczne i mają pyszną chrupiącą skórkę.