

Obecnie na wyposażeniu większości kuchni znajdziemy piekarnik z termoobiegiem. Dzięki temu trybowi możemy dokładnie rozprowadzić gorące powietrze w komorze piekarnika. Wówczas temperatura będzie wszędzie taka sama i potrawa będzie piekła się równo.
Nie zawsze jednak powinniśmy z termoobiegu korzystać. Zaleca się go podczas pieczenia mięs, ryb i warzyw. Nie należy włączać go w przypadku produktów, które muszą wyrastać. Dlatego nie używamy go podczas pieczenia ciast czy chlebów.

Skuteczne czyszczenie piekarnika z termoobiegiem
Jeśli nasz piekarnik wyposażony jest w termoobieg, nie tylko ułatwi to nam pieczenie, ale również jego czyszczenie. Z pewnością zauważyliście, iż podczas brania gorącej kąpieli ściany pokrywają się parą. To doskonały moment na mycie łazienki, gdyż brud staje się łatwiejszy do usunięcia.
Podobny efekt łaźni parowej możemy wytworzyć w piekarniku. Wystarczy wstawić do środka naczynie z wodą, a następnie ustawić termoobieg i temperaturę 180 stopni Celsjusza. Dzięki temu para wodna rozmiękczy brud, który będzie łatwiejszy do usunięcia.
Wystarczy pozostawić piekarnik włączony na przynajmniej 45 minut, a po tym czasie wyjąć naczynie uważając, aby się nie poparzyć, a wnętrze piekarnika wytrzeć papierowymi ręcznikami. W większości przypadku nie potrzeba do tego choćby żadnych detergentów. W przypadku trudniejszych zabrudzeń możemy użyć pasty z octu i sody oczyszczonej, która świetnie radzi sobie z zaschniętym tłuszczem.