Jak łatwo wyczyścić piekarnik? Najlepsze babcine sposoby, które ułatwią życie! Sprawdzone i tanie triki na czyszczenie piekarnika bez chemii

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Generalne jesienne porządki nie mogą się odbyć bez czyszczenia piekarnika. Niestety to trudne i nieatrakcyjne zajęcie, dlatego często odkładamy je na ostatnią chwilę. Zwłaszcza jeżeli nie robiliśmy tego wcześniej regularnie, to musimy usunąć dużo przypalonych resztek jedzenia i tłustych zabrudzeń. Jak wyczyścić piekarnik z trudnych do usunięcia, zapieczonych plam? Jak zrobić to bez użycia silnych środków chemicznych? Podsuwamy kilka babcinych sposobów na czyszczenie piekarnika.

Spis treści

  • Nowoczesne piekarniki, które same się czyszczą
  • Od czego zacząć czyszczenie piekarnika?
  • Para wodna – szybki sposób na lśniący piekarnik
  • Soda oczyszczona, cytryna, ocet, sól i woda – sprawdzone sposoby na trudne zabrudzenia
  • Czyszczenie piekarnika dzięki folii aluminiowej

Nowoczesne piekarniki, które same się czyszczą

Piekarnik to niezbędny sprzęt w każdej kuchni, bo przygotowujemy w nim dania obiadowe, ciasta i ciepłe przekąski. Żeby jednak działał prawidłowo, a także spełniał swoje liczne funkcje, musimy zadbać o jego regularne czyszczenie i usuwać resztki jedzenia, które nie tylko nie wyglądają estetycznie, ale mogą być źródłem bakterii i brzydkiego zapachu podczas pieczenia.

Jeżeli ruszt w piekarniku musimy wyczyścić, to spalenizny pozbędziemy się, zanurzając go na kilka godzin w misce z wrzątkiem i szklanką octu. gpointstudio/Getty Imgaes

Nowoczesne piekarniki elektryczne najczęściej mają funkcję samoczyszczenia. Producenci AGD oferują m.in. piekarniki elektryczne:

  • piekarniki z pyrolizą (pirolizą)– zastosowanie bardzo wysokiej temperatury (500°C) sprawia, iż wszelkie zabrudzenia spalają się i zamieniają w popiół;
  • piekarniki z funkcją czyszczenia katalitycznego – w tej metodzie autoczyszczenia temperatura, w której przebiega czyszczenie, jest niższa ok. 250-350°C. Dzieje się tak za sprawą specjalnych wkładów wbudowanych w ścianki piekarnika, na których dopalają się zanieczyszczenia;
  • piekarniki z funkcją czyszczenia parowego (hydrolitycznego) – do piekarnika wlewamy niewielką ilość wody i uruchamiamy tryb samoczyszczenia. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna parować i brud się zmiękcza, więc staje się łatwy do usunięcia.

Nowoczesne piekarniki, które same się czyszczą

Piekarnik to niezbędny sprzęt w każdej kuchni, bo przygotowujemy w nim dania obiadowe, ciasta i ciepłe przekąski. Żeby jednak działał prawidłowo, a także spełniał swoje liczne funkcje, musimy zadbać o jego regularne czyszczenie i usuwać resztki jedzenia, które nie tylko nie wyglądają estetycznie, ale mogą być źródłem bakterii i brzydkiego zapachu podczas pieczenia.

Jeżeli ruszt w piekarniku musimy wyczyścić, to spalenizny pozbędziemy się, zanurzając go na kilka godzin w misce z wrzątkiem i szklanką octu. gpointstudio/Getty Imgaes

Nowoczesne piekarniki elektryczne najczęściej mają funkcję samoczyszczenia. Producenci AGD oferują m.in. piekarniki elektryczne:

  • piekarniki z pyrolizą (pirolizą)– zastosowanie bardzo wysokiej temperatury (500°C) sprawia, iż wszelkie zabrudzenia spalają się i zamieniają w popiół;
  • piekarniki z funkcją czyszczenia katalitycznego – w tej metodzie autoczyszczenia temperatura, w której przebiega czyszczenie, jest niższa ok. 250-350°C. Dzieje się tak za sprawą specjalnych wkładów wbudowanych w ścianki piekarnika, na których dopalają się zanieczyszczenia;
  • piekarniki z funkcją czyszczenia parowego (hydrolitycznego) – do piekarnika wlewamy niewielką ilość wody i uruchamiamy tryb samoczyszczenia. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna parować i brud się zmiękcza, więc staje się łatwy do usunięcia.

Jeśli jednak nasz piekarni nie oferuje żadnej z powyższych opcji, to warto skorzystać z naszych sprawdzonych rad na szybkie i skuteczne wyczyszczenie piekarnika, bez używania toksycznych preparatów.

Idź do oryginalnego materiału