Na zakończenie Tygodnia Bibliotek w holu Miejskiej Biblioteki Publicznej w Nisku odbyła się gawęda literacka „Smaki literatury”. Prelegentką była pani Joanna Rybak – bibliotekoznawca, animatorka kultury i regionalistka. Tematem spotkania była sztuka kulinarna ujęta na kartach książek – beletrystycznych i niebeletrystycznych – w literaturze polskiej i zagranicznej na przestrzeni wieków.
Prowadząca w swojej prezentacji wspominała o potrawach pojawiających się między innymi w „Panu Tadeuszu”, „Chłopach” czy serii „Pieśń Lodu i Ognia”. Ważnym elementem było też zaznaczenie jaką rolę w popkulturze ogrywają w tej chwili książki kucharskie inspirowane dziełami literackimi, jak „Droga przez mąkę” Łukasza Modelskiego, „Kuchnia literacka” Jana Tomkowskiego i Barbary Jakimowicz-Klein czy „Wiedźmin: oficjalna księga kucharska” Anity Sarny i Karoliny Krupeckiej.
Pani Joanna przytaczała też dużo ciekawostek i anegdot kulinarnych dotyczących pisarzy i książek, np. o Balzack’u, który podczas pisania książek prawie iż nie jadł, a po zakończeniu powieści, w restauracji, potrafił zjeść kilka półmisków ostryg i popić to kilkoma butelkami wina. Albo taką, jak autorki książki „Uczta Lodu i Ognia” jeździły za G.R.R. Martinem i dawały mu do skosztowania każdą nową potrawę, aby ją ocenił i wyraził swoją opinię na jej temat.
Po spotkaniu można było obejrzeć wystawę książek, wśród których znalazły się m.in. „Kuchnia Hogwartu”, „Literatura od kuchni”, „Małe kobietki gotują”, „Pani od obiadów” czy „Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie”.
Integralną częścią gawędy był literacki poczęstunek, gdzie można było skosztować jak smakowały słynne magdalenki Prousta, lembasy, hrabalowskie rurki z kremem czy lemoniada z Corvo Bianco.
Serdecznie dziękujemy pani Marii Łyko za przygotowanie literackiego poczęstunku.
Organizatorami wydarzenia było Stowarzyszenie „Nowe możliwości” i Miejska Biblioteka Publiczna w Nisku
Zadanie sfinansowane ze środków pochodzących z zadań publicznych Gminy i Miasta Nisko