Jak gotować szparagi, żeby nie były gumowate? Jeden błąd może wszystko zepsuć

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Dawniej rarytas, dziś często goszczą na stołach. Czy wiesz, jak poprawnie gotować szparagi, aby nie straciły smaku i jędrności? To umiejętność, która wymaga dokładności i znajomości prostych zasad.
Od około połowy kwietnia do końca czerwca trwa sezon na szparagi, więc to najlepszy czas na ich zakup. Najpopularniejsze są zielone, potem białe, a najmniej znane fioletowe. Jak czytamy na łamach serwisu zdrowie.gazeta.pl, są to warzywa niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Zawierają białko roślinne, błonnik, potas, witaminy A i C oraz kwas foliowy, dzięki czemu wspierają odporność, trawienie i ogólną kondycję organizmu.


REKLAMA


Zobacz wideo


Jak gotować szparagi? Każdy rodzaj, wymaga od nas nieco innych czynności
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, gdyż wystarczy odłamać twardą końcówkę, wyginając łodygę. Białe wymagają obrania z włókien od góry do dołu i odcięcia zdrewniałej końcówki. Proces gotowania nie wymaga specjalnych umiejętności, ale liczy się znajomość kilku kluczowych zasad.


Przygotuj wysoki i wąski ganek oraz sitko, które ułatwi ich wyjmowanie. Niezależnie od tego czy zielone, czy białe - zwiąż szparagi w pęczek przy pomocy np. bawełnianej nitki i ustaw je pionowo w zagotowanej wodzie. Upewnij się, iż główki wystają ponad wodę i gotują się na parze.


Szparagi - jak ugotować, żeby nie były gorzkie? Jak gotować zielone, a jak białe? fot. unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne


Jak przyrządzić szparagi, żeby nie były gorzkie? Poznaj kilka najlepszych trików
Do garnka możesz dodać również łyżeczkę soli i cukru, a także odrobinę masła lub mleka. Ten zabieg pozwoli podkreślić ich smak i pozbyć się specyficznej goryczki. Zielone szparagi gotuj ok. 8-10 minut (w zależności od ich grubości), z kolei białe nieco dłużej, bo ok. 15 minut. By sprawdzić, czy są już gotowe, wystarczy nakłuć je widelcem - jeżeli wchodzi bez oporu, można je wyjąć. Lepiej bowiem lekko ich nie dogotować niż rozgotować, gdyż staną się gumowate. Szparagi po wyjęciu z wody powinny być jędrne i zachować intensywny kolor.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału