
W Święta Wielkanocne na stołach Polaków goszczą jajka pod różnymi postaciami. Dodajemy je do sałatek, żurku, pieczeni, ciast i podajemy solo z majonezem lub innymi sosami. Często gotujemy więcej sztuk, a potem nie mamy co z nimi zrobić. Wtedy, chcąc uniknąć marnowania jedzenia, warto jajka przechować w lodówce. Ile czasu poleżą? Zobacz!
Lodówka to jeden z najbardziej praktycznych sprzętów wynalezionych przez ludzkość. Komora chłodnicza spowalnia rozwój drobnoustrojów, a tym samym żywność pozostaje dużej świeża. Aczkolwiek bakterie nie giną zupełnie – może je unicestwić tylko wysoka temperatura. Toteż lodówka nie zabezpieczy naszych produktów spożywczych przed gniciem czy pleśnieniem, tylko przedłuży ich zdatność do spożycia. Czy to samo dotyczy jedzenia, które wcześniej ugotowano? Sprawdźmy, jak wygląda to w przypadku jajek.
Ile czasu poleżą w chłodziarce ugotowane jajka?
Ugotowane jajka wytrzymają w warunkach chłodniczych dość sporo czasu. W optymalnej temperaturze zachowają swe wszystkie walory choćby przez tydzień. Jednak to tylko teoria, a w praktyce bywa różnie. jeżeli barwa czy aromat jajek są wątpliwe, lepiej ich już nie jeść. prawdopodobnie straciły świeżość i nadają się do wyrzucenia.
W kuchni jajka mogą poleżeć 1-2 godziny. Potem trzeba je gwałtownie wstawić do lodówki. Nie należy ustawiać ich na drzwiach, bo tam jest najcieplej. Warto znaleźć im chłodniejsze miejsce.