Mięso w zamrażarce: Czas trzymania mięsa w zamrażarce zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa oraz sposobu, w jaki jest przechowywane. Wołowina, cielęcina i wieprzowina mogą być w zamrażarce choćby do ośmiu miesięcy - wskazują wytyczne Stacje Sanitarno-Epidemiologicznych. Również schab może spokojnie leżeć osiem miesięcy. Krócej, bo do czterech miesięcy w zamrażarce mogą być ryby słodkowodne, a mięso mielone powinno być zjedzone najpóźniej po dwóch miesiącach. Parówki, szynka gotowana, wędliny i kiełbasy powinnyśmy wykorzystać po jednym lub dwóch miesiącach.
REKLAMA
Sposób mrożenia mięsa: Warto wiedzieć, iż do zachowania jakości mięsa istotny jest sposób zapakowania. Mrożone mięso trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach foliowych. Należy pamiętać o temperaturze w zamrażarce, która powinna wynosić minimum -18 stopni Celsjusza. Przed wsadzeniem mięsa do zamrażarki powinniśmy usunąć nadmiar tłuszczu i ewentualne kości, które mogą powodować szybsze psucie się jedzenia. Można też podzielić mięso na mniejsze porcje, żeby później rozmrozić tyle, ile potrzebujemy.
Zobacz wideo Dietetyk Michał Wrzosek w "Ja wysiadam" wyznaje: "Swojej pierwszej diety nie poleciłbym nikomu"
Czego nie można mrozić? Niektórych produktów nie powinniśmy umieszczać w zamrażarce. Są to m.in. jajka w skorupkach, jajka gotowane, gotowane makarony i gotowe kupne obiady hermetycznie pakowane. Nie jest zalecane również mrożenie produktów takich jak tuńczyk w puszce oraz gotowe sałatki w puszkach i słoikach.
Więcej: Przeczytaj również artykuł "W tych sklepach lepiej nie jeść przed zakupem. 'Nie możemy wykluczyć koniecznych działań'".Źródła: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łobzie, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu