Komisja Europejska wydała zgodę na wykorzystanie proszku z larw mącznika młynarka w produktach spożywczych. Od 10 lutego 2025 roku nowy składnik będzie można znaleźć w chlebie, bułkach, ciastach, makaronie, przetworach ziemniaczanych, serach oraz musach owocowych i warzywnych.
Fot. Pixabay / Warszawa w Pigułce
Larwy owadów już niedługo trafią do naszej żywności. UE zezwala na nowy składnik w pieczywie i makaronie
Komisja Europejska wydała przełomową decyzję dotyczącą wykorzystania owadów w żywności. Od 10 lutego 2025 roku producenci będą mogli dodawać proszek z larw mącznika młynarka do szerokiej gamy produktów spożywczych, w tym do pieczywa, makaronu i serów. To kolejny krok w kierunku wykorzystania alternatywnych źródeł białka w europejskiej diecie.
Co to jest mącznik młynarek?
Mącznik młynarek (Tenebrio molitor) to gatunek owada z rodziny mączników, którego larwy od dawna są wykorzystywane jako pokarm dla zwierząt. Teraz, po szczegółowych badaniach bezpieczeństwa, larwy te w formie proszku będą mogły trafić również na stoły Europejczyków.
Jak powstaje proszek z larw?
Proces produkcji jest ściśle kontrolowany. Najpierw larwy przechodzą 24-godzinną głodówkę, co pozwala na oczyszczenie ich przewodu pokarmowego. Następnie są suszone, mielone i poddawane działaniu promieni UV. Końcowy produkt zawiera:
- 50-55% białka
- 30-37% tłuszczu
- 6-7,5% węglowodanów
- 5,5-8,5% chityny
- niewielkie ilości witaminy D3, powstałej w wyniku naświetlania
W jakich produktach znajdziemy owadzi proszek?
Zgodnie z rozporządzeniem, składnik ten może być dodawany do:
- chleba i bułek
- ciast i ciastek
- produktów makaronowych
- przetworzonych produktów ziemniaczanych
- serów i produktów serowych
- musów owocowych i warzywnych
Bezpieczeństwo i ostrzeżenia dla konsumentów
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdził, iż proszek jest bezpieczny do spożycia. Jednak producenci muszą umieszczać na opakowaniach wyraźne ostrzeżenia dla alergików. Proszek może wywoływać reakcje alergiczne szczególnie u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego.
Wyłączność na rynku
Na razie wyłączne prawo do produkcji i sprzedaży proszku ma francuska firma Nutri’Earth, która opracowała technologię jego wytwarzania. Monopol będzie trwał 5 lat, do lutego 2030 roku. Po tym czasie także inne firmy będą mogły wprowadzać podobne produkty, pod warunkiem spełnienia wszystkich wymagań bezpieczeństwa.
Unia Europejska argumentuje, iż zmierza do wprowadzania zrównoważonych i alternatywnych źródeł białka w diecie Europejczyków. Owady są uważane za obiecujące źródło protein, które mają pomóc w zmniejszeniu śladu węglowego produkcji żywności.