Mrożenie to bezpieczny sposób na przechowywanie produktów bez znaczącej utraty ich składników odżywczych i przedłużenie ich trwałości. jeżeli będą przechowywane w prawidłowy sposób, tj. odpowiednio zabezpieczone, w szczelnym opakowaniu i stałej temperaturze poniżej -18 stopni Celsjusza, nie stracą też na jakości. Mrożenie powstrzymuje rozwój bakterii, ale ich nie eliminuje. Nie oznacza to więc, iż można trzymać mięso lub warzywa przez wieczność. Czy mięso jest przez cały czas dobre po 2 latach w zamrażarce?
REKLAMA
Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."
Czy mrożone mięso traci termin ważności? Nie przekraczaj tych dat
Mrozić można każde mięso, zarówno surowe, jak i już po obróbce termicznej. Ważne, by było świeże, odpowiednio zabezpieczone i nieprzechowywane dłużej niż to konieczne. Po upływie "daty granicznej" pogarsza się ich jakość, tracą smak, konsystencję, wilgoć i kolor. Dwa lata to zdecydowana przesada. Jak podaje Sanepid, w przypadku surowego mięsa mrozić możesz maksymalnie:
wołowina i cielęcina - do 8 miesięcy,
wieprzowina - do 6 miesięcy,
mięso mielone - do 2 miesięcy,
schabowe, gulasz - do 6 miesięcy,
ryby - od 3 do 4 miesięcy (słonowodne do 6 miesięcy),
mięso drobiowe - do 3 miesięcy (zawiera dużo tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają).
Wskazówką może być też informacja o terminie ważności na opakowaniu. Pamiętaj, iż raz mrożonego surowego mięsa nie powinno się mrozić ponownie, możesz to jednak zrobić po obróbce termicznej. Jak rozmrażać mięso? Najbezpieczniej w lodówce, ewentualnie w zimnej wodzie (pod warunkiem iż mięso zapakowane jest w szczelną torbę). Gotowe potrawy, również z mięsem, możesz rozmrozić w mikrofalówce z funkcją defrost, ale pamiętaj, iż danie należy jak najszybciej poddać obróbce termicznej i spożyć po rozmrożeniu.
Mrożone mięsofot.istock/Maliflower73
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? FDA zwraca uwagę na jedno
Nieco inne widełki rekomenduje amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA). Parówki, szynki, wędliny i kiełbasy możesz mrozić do dwóch miesięcy, tłuste ryby do trzech miesięcy, wędzone do dwóch. Surowe steki, w zależności od wielkości, możesz przechowywać w zamrażalniku ok. 6-12 miesięcy, a kotlety wieprzowe 4-6 miesięcy. W przypadku drobiu całe tuszki (kurczak, indyk w całości) możesz mrozić choćby przez rok. FDA zwraca uwagę, iż mięsa w większych kawałkach lub w całości wytrzymają dłużej. Wylicza też, iż zupy i gulasze (zarówno mięsne, jak i warzywne) możesz mrozić na okres do 3 miesięcy, a mięsa obiadowe (kotlety, smażone, gotowane, pieczone) przez 1-2 miesiące.
By nie przegapić terminu, zawsze zapisuj na opakowaniu datę mrożenia (i maksymalny czas przechowywania, jeżeli obawiasz się, iż zapomnisz). Pamiętaj, by nie zamrażać ponownie już rozmrożonych produktów i utrzymywać stałą temperaturę minimum -18 stopni Celsjusza.















