Jak długo gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Z "metodą widelca" nie ma opcji, iż się rozpadną

kobieta.gazeta.pl 20 godzin temu
Na świątecznym stole nie może zabraknąć uwielbianej przez wszystkich królowej. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, a składniki są łatwo dostępne. Podpowiadamy, jak długo gotować warzywa na sałatkę jarzynową, żeby smakowała wszystkim gościom.
Sałatka jarzynowa znana jest również jako warzywna oraz majonezowa. Przygotowuje się ją z jajek gotowanych na twardo, zielonego groszku, ogórków kiszonych oraz gotowanych jarzyn. Wiele osób ma na nią jednak własny pomysł, dlatego składniki jak najbardziej można modyfikować. Potrawę chętnie spożywa się przez cały rok, ale największą popularnością zdecydowanie cieszy się podczas Wielkanocy.


REKLAMA


Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?


Jak długo gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Zastosuj sztuczkę z widelcem
Sałatka jarzynowa ma długą historię i jest obecna w polskiej kuchni od dawna. Według niektórych źródeł przepis pochodzi z Rosji. Proces przygotowania jest bardzo prosty, dlatego danie tak często pojawia się na stołach podczas świąt, imprez rodzinnych oraz spotkań ze znajomymi.


Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Trzeba pamiętać, iż idealne warzywa na sałatkę powinny być półtwarde. Oznacza to, iż nie można gotować ich dłużej niż 30 minut. Po upływie 25 minut warto wbić widelec w produkty i zweryfikować, czy nadają się już do zrobienia jarzynowej. Sztuciec powinien wchodzić z oporem.


Jak długo gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Kinek00/iStock


Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku. Nie ma opcji, iż komuś nie posmakuje
jeżeli będziesz gotować warzywa zbyt długo, mogą rozpaść się w sałatce. Najlepiej wrzucić je do garnka z wodą i od razu przykryć. Niektórzy są zwolennikami gotowania produktów "w mundurkach", czyli ze skórką. Dzięki temu jarzyny nie tracą cennych witamin. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tradycyjnej wersji sałatki:


500 g marchewki,
400 g ziemniaków,
300 g pietruszki,
pół selera,
pół puszki groszku konserwowego,
4 jajka,
3 ogórki kiszone,
3 łyżki majonezu,
przyprawy: sól, pieprz.


Z podanej listy powinna wyjść duża miska tego przysmaku. Spokojnie wystarczy dla 8-10 osób. Przygotowanie nie wymaga specjalnej instrukcji. Wystarczy wymieszać ugotowane na twardo jajka oraz ugotowane warzywa (marchewka, ziemniaki, pietruszka, seler) z resztą składników. Smacznego i wesołych świąt!
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału