Jak długo gotować bigos? Jeden dzień nie wystarczy. Tylko tak wydobędziesz z potrawy idealny smak

g.pl 2 tygodni temu
Jak prawidłowo gotować bigos? W przypadku tego dania nie powinniśmy oszczędzać na czasie. jeżeli będziemy je za krótko trzymać na ogniu, smaki poszczególnych składników nie połączą się, wyjdą mdłe i nie uzyskamy pożądanego aromatu. Sprawdź, ile powinno zająć nam gotowanie.
Grudzień to doskonały czas na przygotowanie bigosu. To sycące, rozgrzewające danie, które idealnie sprawdzi się na mroźne dni. Sekretem do uzyskania niepowtarzalnego aromatu są nie tylko składniki, ale też czas gotowania. To potrawa dla cierpliwych i warto zarezerwować na nią co najmniej kilka godzin, a najlepiej dni.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Co po kolei do bigosu? Kolejność ma ogromne znaczenie
Do przygotowania tradycyjnego bigosu potrzebujemy przede wszystkim drobno szatkowanej świeżej i kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięsa (na przykład łopatki wieprzowej, wołowiny, schabu lub karkówki), wędzonki, suszonych grzybów, śliwek oraz posiekanej cebuli. Nie wystarczy jednak wrzucić wszystko na raz do garnka - w bigosie bardzo ważna jest kolejność. jeżeli będziemy jej przestrzegać, to uda nam się wydobyć pełnię smaku z poszczególnych składników. Na początek zabieramy się za kapustę, którą należy pokroić i ugotować do miękkości. Następnie namaczamy i gotujemy grzyby, a później smażymy mięso razem z cebulą. Śliwki oraz przyprawy dodajemy na sam koniec. To jednak nie wszystko. Teraz najważniejsze jest długie i powolne gotowanie całości w jednym garnku, aby smaki się ze sobą przegryzły. Nie powinniśmy przyśpieszać tego procesu, ponieważ możemy zepsuć konsystencję dania.
Zobacz też: Wilgotne ciasto pomarańczowe. Rozpływa się w ustach jak najlepszy rarytas [PRZEPIS]


Ile czasu powinno się gotować bigos? Jeden dzień to za mało
Pierwsza ważna zasada mówi, iż bigosu nie należy gotować na dużym ogniu. Przy takiej różnorodności składników któryś z nich mógłby się przypalić, co później wpłynie na smak całości. Aby potrawa nie straciła swoich walorów, najlepiej dusić ją pod przykryciem na małym palniku przez co najmniej dwie lub trzy godziny. To jednak nie koniec. Proces ten należy powtórzyć następnego dnia przed podaniem obiadu. Wówczas będziemy mieć pewność, iż mięso stało się miękkie, kapusta łagodniejsza, a przyprawy dobrze rozeszły się po całym daniu. Niestety bigos nie jest potrawą dla osób, którym zależy na czasie. jeżeli się nie śpieszysz, możesz gotować go choćby przez trzy dni, poświęcając na to 2-3 godziny dziennie. Warto użyć do tego garnka o grubym dnie, aby jedzenie nie przypaliło się na kuchence. Ważne jest też regularne przemieszanie bigosu w trakcie duszenia.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału