Jajka po Wielkanocy: jak długo można je jeść?

dziendobrybialystok.pl 3 godzin temu

Po świątecznym ucztowaniu w wielu domach zostają ugotowane jajka. Zamiast martwić się, co z nimi zrobić, warto poznać proste zasady bezpiecznego przechowywania. Dzięki temu unikniemy marnowania pysznego jedzenia i potencjalnych problemów żołądkowych. Pamiętajmy, iż odpowiednie warunki pozwolą nam cieszyć się smakiem jajek jeszcze przez kilka dni. Jak długo ugotowane jajka zachowują świeżość w lodówce? Te w skorupce możemy przechowywać do 4 dni. Obrane jajka najlepiej zjeść w ciągu 48 godzin, a te, które są częścią sałatek lub farszów (szczególnie z majonezem), powinny zniknąć w ciągu 2 dni. najważniejsze jest, by trzymać je w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku, z dala od drzwi, gdzie temperatura może się wahać. Zamiast wyrzucać świąteczne resztki, ugotowane jajka mogą stać się bazą do wielu smakowitych dań. Pasta jajeczna, sałatka, kotlety czy pasztet to tylko niektóre z propozycji. Możemy je również wykorzystać jako farsz do zapiekanek czy dodatek do kanapek. Kreatywne podejście do kuchennych resztek to nie tylko oszczędność, ale też szansa na kulinarne eksperymenty. Oto krótkie pomysły na proste dania z jajek Sałatka z jajkami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym – szybka, sycąca i doskonale wpisuje się w wielkanocne smaki (do jajek dodajemy ugotowa

Idź do oryginalnego materiału