Po świątecznym ucztowaniu w wielu domach zostają ugotowane jajka. Zamiast martwić się, co z nimi zrobić, warto poznać proste zasady bezpiecznego przechowywania. Dzięki temu unikniemy marnowania pysznego jedzenia i potencjalnych problemów żołądkowych. Pamiętajmy, iż odpowiednie warunki pozwolą nam cieszyć się smakiem jajek jeszcze przez kilka dni. Jak długo ugotowane jajka zachowują świeżość w lodówce? Te w skorupce możemy przechowywać do 4 dni. Obrane jajka najlepiej zjeść w ciągu 48 godzin, a te, które są częścią sałatek lub farszów (szczególnie z majonezem), powinny zniknąć w ciągu 2 dni. najważniejsze jest, by trzymać je w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku, z dala od drzwi, gdzie temperatura może się wahać. Zamiast wyrzucać świąteczne resztki, ugotowane jajka mogą stać się bazą do wielu smakowitych dań. Pasta jajeczna, sałatka, kotlety czy pasztet to tylko niektóre z propozycji. Możemy je również wykorzystać jako farsz do zapiekanek czy dodatek do kanapek. Kreatywne podejście do kuchennych resztek to nie tylko oszczędność, ale też szansa na kulinarne eksperymenty. Oto krótkie pomysły na proste dania z jajek Sałatka z jajkami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym – szybka, sycąca i doskonale wpisuje się w wielkanocne smaki (do jajek dodajemy ugotowa
Jajka po Wielkanocy: jak długo można je jeść?
dziendobrybialystok.pl 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Jajka po Wielkanocy: jak długo można je jeść?
Powiązane
Smażenie sfermentowanego rekina to nie jest dobry pomysł
4 godzin temu
Kompot z czerwonej porzeczki na zimę
5 godzin temu
Polecane
Czarny bez – czy aby zawsze taki zdrowy?
4 godzin temu
MRNA uczy jelita samoobrony
8 godzin temu
Jedz zdrowo, kontroluj cukier, żyj pełnią życia…
13 godzin temu
Tusk ostro o PiS. "Zawsze gotowi zatruć radość"
13 godzin temu