Po świątecznym ucztowaniu w wielu domach zostają ugotowane jajka. Zamiast martwić się, co z nimi zrobić, warto poznać proste zasady bezpiecznego przechowywania. Dzięki temu unikniemy marnowania pysznego jedzenia i potencjalnych problemów żołądkowych. Pamiętajmy, iż odpowiednie warunki pozwolą nam cieszyć się smakiem jajek jeszcze przez kilka dni. Jak długo ugotowane jajka zachowują świeżość w lodówce? Te w skorupce możemy przechowywać do 4 dni. Obrane jajka najlepiej zjeść w ciągu 48 godzin, a te, które są częścią sałatek lub farszów (szczególnie z majonezem), powinny zniknąć w ciągu 2 dni. najważniejsze jest, by trzymać je w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku, z dala od drzwi, gdzie temperatura może się wahać. Zamiast wyrzucać świąteczne resztki, ugotowane jajka mogą stać się bazą do wielu smakowitych dań. Pasta jajeczna, sałatka, kotlety czy pasztet to tylko niektóre z propozycji. Możemy je również wykorzystać jako farsz do zapiekanek czy dodatek do kanapek. Kreatywne podejście do kuchennych resztek to nie tylko oszczędność, ale też szansa na kulinarne eksperymenty. Oto krótkie pomysły na proste dania z jajek Sałatka z jajkami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym – szybka, sycąca i doskonale wpisuje się w wielkanocne smaki (do jajek dodajemy ugotowa
Jajka po Wielkanocy: jak długo można je jeść?
dziendobrybialystok.pl 3 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Jajka po Wielkanocy: jak długo można je jeść?
Powiązane
Nikt się nie dowie
2 godzin temu
Goście odeszli, ale żal wciąż trwa
3 godzin temu
Walmart wycofuje… radioaktywne krewetki
5 godzin temu
Polska sieć franczyzowa w Egipcie!
6 godzin temu
Letnie smaki w Kulinarnej Stolicy Warszawy
7 godzin temu
Rybiki w domu — czy to powód do zmartwień?
7 godzin temu
Polecane
Czy dzieci potrzebują detoksu? Lekarz rozwiewa wątpliwości
15 godzin temu
Sport amatorski a suplementacja – co wybierają Polacy?
20 godzin temu