Hummus to pasta z ciecierzycy, wywodząca się z kuchni Lewantu i Egiptu. W klasycznej wersji oprócz ciecierzycy znajdują się także m.in. pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek, sok z cytryny, kumin i inne przyprawy. Jajka faszerowane hummusem mają bardzo kremową konsystencję, a ich smak można wzbogacić np. suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.
REKLAMA
Zobacz wideo Przetestowałyśmy ofertę wielkanocną Gessler. Ile zapłaciłyśmy?
Jak zrobić jajka faszerowane hummusem? Przygotuj niezbędne składniki
Ta przekąska może się okazać kulinarnym hitem Wielkanocy. Jak zrobić jajka faszerowane hummusem? Na początku przygotuj składniki.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
6 łyżek hummusu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 kawałki suszonych pomidorów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Zobacz też: Popisowe potrawy wielkanocne dla leniwych. Udadzą się każdemu, trzeba tylko uważać na kilka kroków
Jajka faszerowane hummusem - przepis na pyszną przystawkę krok po kroku
Kilka minut - tylko tyle czasu potrzebujesz, aby przygotować pyszne jajka faszerowane hummusem. Przepis wykonaj zgodnie z poniższą instrukcją:
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki
Wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miski
Rozgniatamy żółtka widelcem
Dodajemy hummus, sok z cytryny, posiekane pomidory suszone i natkę pietruszki
Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy
Przygotowanym w ten sposób farszem nadziewamy jajka
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia
Podajemy udekorowane np. kiełkami lub świeżymi ziołami
Które jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.