Tym razem jaglanka na mleku bez laktozy z dodatkiem sezonowych owoców. To lekkostrawny i pożywny posiłek. U mnie z borówkami. To propozycja dla smakoszy kaszy jaglanej, bogatej w witaminy grup B i E, o której więcej pisałam tutaj. Smaczny posiłek na śniadanie albo jako deser. Polecam wypróbować.
Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki mleka bez laktozy
- 100 g kaszy jaglanej
- garść borówek
- 4 morele suszone do dekoracji
- 2 włoskie orzechy
Wykonanie:
- Kaszę przepłukać na sitku i włożyć do garnka z mlekiem.
- Gotować pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie wyłączyć i przełożyć do miseczek.
- Udekorować borówkami, morelami i orzechami według uznania.
1 porcja dostarcza 382kcal, 16g białka, 69g węglowodanów, 9g tłuszczy, 4g błonnika.