IV Redyk Mazurski w Sołdanach. Święto owiec, tradycji i regionalnych smaków

gizycko.info 2 godzin temu

Już w sobotę, 4 października o godzinie 12:00, w miejscowości Sołdany 31 odbędzie się IV Redyk Mazurski – wyjątkowe wydarzenie łączące mazurską tradycję pasterską, lokalne rzemiosło i dobrą zabawę dla całych rodzin. Organizatorem jest Mazurskie Gospodarstwo Ekologiczne Barbara Niedziejko, a wstęp na wydarzenie jest wolny.

Uczestnicy wydarzenia będą mogli wspólnie spędzić czas przy owczarni, obserwować strzyżę owiec oraz skosztować regionalnych produktów przygotowanych przez lokalnych wystawców.

Na stoiskach znajdziemy m.in.:

  • wyroby garmażeryjne z jagnięciny i baraniny,
  • miody i miody pitne od Jerzego Dźwiniela,
  • kozie sery Znad Aru,
  • bio kombuchę jagodową i przetwory z jagody kamczackiej,
  • tłoczenie oleju i wyciskanie soków prezentowane przez KGW „Sielanka” ze Spytkowa,
  • świeże warzywa od Tomasza Sołtaniuka,
  • biodynamiczne terapie naturalne (Anna Szymańska),
  • rękodzieło – maskotki i torebki szydełkowe, prace z wełny, lokalne malarstwo i wiele innych atrakcji.

Na najmłodszych czekają baśniowe opowieści Wikinga oraz spotkanie z czarodziejskimi alpakami z „Alpakadabry”.

O oprawę muzyczną wydarzenia zadbają: Kapela Ranka Franka, Trawka – Grupa Śpiewu Białego z Podlasia, Kapela Przeroślaki. Imprezę poprowadzi Michał Lampard.

Organizatorzy podkreślają, iż Redyk Mazurski to nie tylko okazja do prezentacji lokalnych smaków i rękodzieła, ale także możliwość kultywowania dawnych zwyczajów pasterskich oraz budowania wspólnoty wokół mazurskich tradycji.

Wydarzenie współorganizuje KGW Sielanka. Projekt został współfinansowany ze środków budżetowych Gminy Giżycko.

Idź do oryginalnego materiału