Inspektorzy GIS-u ostrzegają przed przyborami kuchennymi. Wspominają o migracji szkodliwych substancji

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: fot. shutterstock / vin.rusanov


Inspektorzy Głównego Inspektoratu Sanitarnego trzymają rękę na pulsie. 23 października poinformowali o produkcie kuchennym wycofanym ze sprzedaży. Wszystko przez obecność substancji, która może przedostawać się do jedzenia i wpływać na nasze zdrowie.
Inspektorzy Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikują ostrzeżenia dotyczące żywności lub produktów, które nie powinny trafić do sprzedaży. W ostatnim komunikacie informują o zestawie przyborów kuchennych. Okazuje się, iż podczas ich używania, do jedzenia mogą przedostawać się szkodliwe substancje.


REKLAMA


Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać


GIS wycofuje produkt kuchenny. "Stwierdzono migrację PAAs do żywności"


W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w badaniach stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z określonego poniżej zestawu 7 przyborów kuchennych


- czytamy w komunikacie. Zdecydowano więc o wycofaniu go ze sprzedaży, a cały ten proces jest nadzorowany przez GIS oraz dystrybutora. jeżeli staliśmy się posiadaczami wadliwego produktu, zaleca się, by go nie używać do przygotowywania jedzenia.


Ostrzeżenie dotyczy zestawu akcesoriów kuchennych Ofenbach. Szczegółowe informacje przedstawiamy poniżej:


Kod produktu: NB100901
Kod kreskowy: 5903148928302
Kraj pochodzenia: Chiny
Producent: AMA Household Ltd 7/F, Bright Way Tower, No.33 Mong Kok Rd, Kowloon
Hongkong
Importer: Ravex Group Sp. z o.o. Sokołowska 45B, 05-806 Sokołów


Inspektorzy GIS-u ostrzegają przed przyborami kuchennymi. Wspominają o migracji szkodliwych substancji fot. GIS


Co to są pierwszorzędowe aminy aromatyczne? Jak nam szkodzą?
Jak czytamy w komunikacje, opisane akcesoria kuchenne mogą powodować przenikanie do żywności szkodliwych dla zdrowia pierwszorzędowych amin aromatycznych. Co to takiego? "PAAs należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze" - czytamy na stronie rządowej. "Najczęściej badanymi produktami są wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki. Oznaczony poziom zawartości sumy uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych nie powinien przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011".
Idź do oryginalnego materiału