Ile parzyć herbatę? Zawsze pilnuj zegarka. Inaczej wyjdzie wodna breja bez smaku

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Jak poprawnie zaparzyć herbatę? Fot. pexels.com / Luiz Ruiz


Jak poprawnie zaparzyć herbatę? Kluczowa jest nie tylko technika, ale także czas. jeżeli zrobisz to źle, wyjdzie pozbawiona smaku oraz cennych adekwatności. Podczas przygotowywania zwróć uwagę na kilka szczegółów.
Chyba nie ma lepszego napoju na długie, zimowe wieczory, jak esencjonalna, rozgrzewająca i przepyszna herbata. Okazuje się jednak, iż nie każdy wie, jak prawidłowo ją zaparzać. Z tego powodu ma dużo mniej smaku, a przy tym również adekwatności zdrowotnych. Jak przeprowadzić cały proces, krok po kroku, by wyszła idealna?


REKLAMA


Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!


Kiedy najlepiej pić herbatę? W Polsce robimy ją do śniadania i kolacji
Herbata to napój popularny niemal na całym świecie. W wielu krajach, takich jak Anglia, Japonia, czy Turcja, na stałe wpisała się w kulturę, a jej zaparzanie to niemalże święty rytuał. W zależności od miejsca przyrządza się różne rodzaje z rozmaitymi dodatkami.
Zobacz też: Rozpuść w wodzie i użyj do granitowego zlewu. Tylko 1,50 zł, a rozprawi się z każdym brudem
W Polsce najczęściej towarzyszy nam przy śniadaniu oraz kolacji, a w chłodniejszych okresach, kiedy wzbogacamy ją miodem, cytryną, imbirem i przyprawami, również w trakcie dnia. Odpowiednia technika jest kluczowa, by wyciągnąć z niej wszystko, co najlepsze.
PORADA! Ponieważ herbata może działać pobudzająco oraz moczopędnie, lepiej nie pić jej późnym wieczorem. Więcej przeczytasz o tym tutaj: O tej porze nie pij herbaty. Może przynieść więcej szkód niż pożytku. Inny napar jest lepszy


Jak poprawnie zaparzyć herbatę? Jak poprawnie zaparzyć herbatę? Fot. pexels.com / thongtran95


Jak poprawnie zaparzyć herbatę? Na to zwróć uwagę
Podczas zaparzania idealnej w smaku herbaty kluczowych jest kilka kwestii. Przede wszystkim staraj się używać porcelanowych oraz szklanych naczyń, które nie pochłaniają aromatów. Zrezygnuj z wszelkiego plastiku. Ponadto pamiętaj, iż w zależności od rodzaju, mogą różnić się temperaturą parzenia. Przykładowo, dla czarnej najlepsze będzie 95 stopni, zielonej 70-80 stopni, białej od 60 do 80 stopni, zaś ziołowych mieszanek od 90 do 100 stopni. Staraj się również zachować odpowiednie proporcje, czyli na jedną filiżankę (250 ml) stosuj jedną torebkę lub 2-3 gramy ziela.


Czy czas parzenia herbaty ma znaczenie? To najważniejszy czynnik
Najważniejszą kwestią w prawidłowym parzeniu herbaty jest odpowiedni czas. jeżeli cały proces potrwa zbyt długo, zrobi się gorzka. Za krótko - wyjdzie bez smaku. Ponadto od tego zależy również, jakie adekwatności przejdą do naparu. Ile więc powinno się ją parzyć? W przypadku czarnej herbaty mowa o:


2-3 minutach, jeżeli zależy ci na smacznym, ale słabszym naparze,
5-7 minutach dla osób ceniących sobie mocniejszy, ale nie gorzki aromat.


Zieloną herbatę najlepiej parzyć od 2 do 6 minut (krótsze parzenie sprawi, iż będzie działała pobudzająco, zaś dłuższe - uspokajająco). jeżeli zaś chodzi o zioła, opcjonalnym czasem dla tych o delikatniejszym smaku (mięta, melisa) jest od 5 do 7 minut. Natomiast szałwia, rozmaryn i inne, nieco mocniejsze, potrzebują choćby 10-15 minut. Po zaparzaniu nie zapomnij wyjąć z wody torebki bądź liści. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Idź do oryginalnego materiału