Wiele osób krzywi się na myśl o marchewce w cieście i uważa, iż to spory błąd. Jednak nic bardziej mylnego! To właśnie marchewka sprawia, iż wilgotne babeczki marchewkowe są takie pyszne i miękkie. Marchew nie stanowi dominującego smaku, ale delikatnie go podkreśla. Do tego świetnie łączy się z cynamonem, orzechami czy rodzynkami.
REKLAMA
Zobacz wideo Muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają
Muffiny marchewkowe sprawdzą się jako propozycja na drugie śniadanie, przekąskę do szkoły, czy choćby jako deser na przyjęciu. To też dobra alternatywa dla bardziej kalorycznych wypieków.
Prosty i szybki przepis na babeczki marchewkowe
Do przygotowania babeczek marchewkowych nie potrzebujesz miksera ani specjalnych umiejętności. Wystarczy miska, łyżka i kilka podstawowych składników.
Składniki na babeczki marchewkowe:
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki startej marchewki
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
szczypta soli
opcjonalnie: rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe
Przepis na muffinki marchewkowe
W misce mieszamy jajka, olej oraz cukier. Następnie dodajemy startą marchewkę i wybrane dodatki. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Suche składniki łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do foremek na muffinki tak, aby zajęło około 3/4 wysokości foremki. Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Chcesz, aby twoje babeczki marchewkowe były jeszcze bardziej wilgotne? Do przepisu dodaj łyżkę jogurtu naturalnego lub odrobinę mleka roślinnego.
Najlepsze dodatki do babeczek marchewkowych
Przepis na babeczki marchewkowe możemy modyfikować według uznania. Świetnie sprawdzi się połączenie babeczek marchewkowych z:
orzechami włoskimi lub pekan - dodadzą chrupkości,
rodzynkami - uzyskamy nieco słodsze babeczki,
skórką pomarańczową - muffinki będą wyśmienicie pachnieć,
kawałkami jabłka lub ananasa - uzyskamy jeszcze bardziej wilgotne babeczki.
Babeczki marchewkowe to idealne połączenie zdrowych składników i słodkiego smaku. Prosty przepis, szybkie przygotowanie i nieskończone możliwości modyfikacji sprawiają, iż pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Spróbuj tego wypieku i przekonaj się, iż marchewka świetnie smakuje także jako deser. Smacznego!













