Ile mogą leżeć jajka w lodówce? W Europie ten termin jest znacznie krótszy niż w Ameryce

g.pl 3 tygodni temu
Choć jajka to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów w kuchni, gromadzone w dużych ilościach mogą czasami zalegać w lodówce zbyt długo. Jaki jest odpowiedni termin na to, żeby je wykorzystać? Unia Europejska jasno wskazuje okres dopuszczalnego przechowywania jaj kupionych w sklepie.
Praktycznie w każdym polskim domu w lodówce znajdziemy jajka. Pomimo tego iż jest to bardzo popularny produkt, wciąż wiele osób nie wie, jak należy go przechowywać oraz jaki jest termin jego przydatności. Okazuje się, iż Amerykanie w tej kwestii mają nieco inne przekonania od Europejczyków. Zobacz, na które egzemplarze warto zwrócić uwagę.


REKLAMA


Zobacz wideo TikTokowe triki z użyciem widelca. Przydadzą ci się każdego dnia!


Gdzie trzymać jajka w lodówce? Nie korzystaj z plastikowych wypełnień na drzwiach maszyny
Zanim przejdziemy do tego, jak długo można trzymać jajka w lodówce, najpierw pochylimy się nad tym, w jaki sposób i w którym miejscu powinny się one znaleźć. Niektórzy producenci lodówek, projektując maszyny chłodzące, jedną z szufladek na drzwiach przeznaczają na przechowywanie jaj, umieszczając w tym miejscu specjalne plastikowe kieszonki, do których można ułożyć produkt. Okazuje się, iż korzystanie z tego typu rozwiązania nie należy do najlepszych opcji. Dlaczego?
Zobacz też: Co oznaczają literki na jajkach? Każda z nich zawiera inną informację. Liczby również nie są przypadkowe
Drzwi lodówki to najbardziej narażona na zmianę temperatur część maszyny, a jajka powinny być przechowywane w stałych warunkach, gdzie panuje mniej niż 20 stopni Celsjusza. W związku z powyższym najlepszym miejscem dla wytłaczanek wypełnionych produktem odzwierzęcym będzie środkowa półka. Dzięki zastosowaniu się do tego zalecenia ekspertów możemy mieć pewność, iż ograniczymy prawdopodobieństwo szybszego zepsucia się jaj. Niemniej przepisy dotyczące żywności podane przez Unie Europejską i tak wskazują termin, którego nie należy przekraczać, jeżeli chodzi o trzymanie jajek w lodówce.


Jak długo można trzymać surowe jajka w lodówce? Wszystko zależy od stanu produktu
Według przepisów Unii Europejskiej osoby kupujące jajka klasy A nie powinny przechowywać ich w lodówce dłużej niż przez 28 dni od daty zniesienia. Wyjątkiem są oczywiście sytuacje, gdy okazuje się, iż któreś z jaj zostało uszkodzone - w tym przypadku należy natychmiast je wyrzucić. Do naruszenia skorupki może dojść w trakcie transportu zakupów ze sklepu do domu, jednak czasami zdarza się, iż wadliwy produkt jest wypuszczony do sprzedaży detalicznej, dlatego warto otworzyć wytłaczankę jeszcze w markecie i upewnić się, iż jajka są jakościowe.


Co ciekawe, amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) informuje, iż jajka można przechowywać w lodówce od 3 do 5 tygodni od momentu dokonania zakupu - pod warunkiem, iż były one wcześniej zlokalizowane w schłodzonym miejscu w markecie. Ta delikatna rozbieżność w porównaniu z europejskimi standardami wynika z tego, iż na amerykańskim rynku jaja dopuszczane do sprzedaży są wcześniej myte i dezynfekowane, przez co zmniejsza się ryzyko wytworzenia się salmonelli.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału