Idealne ciasto na pierogi? Tylko z przepisu babci Helenki. Wychodzi mięciutkie i elastyczne

kobieta.gazeta.pl 6 godzin temu
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Do mąki dodaj niecodzienny składnik. Wyjdzie idealnie elastyczne, a lepienie, klejenie i gotowanie zamieni się w czystą przyjemność. Kupisz go w każdym sklepie.
Pierogi to klasyka kuchni polskiej, z której słynie na niemalże całym świecie. Nic dziwnego, gdyż są pyszne, można przygotować je na różne sposoby oraz wypełnić wieloma rodzajami farszu, a do tego łatwe w zrobieniu. Choć oczywiście całość zajmuje nieco czasu. Niemniej, dla tego wyjątkowego smaku naprawdę warto. Zanim jednak ochoczo złapiesz za wałek, naczynia i składniki, zwróć uwagę na jedno. Wiele osób skupia się przede wszystkim na nadzieniu, olewając nieco kwestię ciasta. Przez to późniejsze lepienie to droga przez mękę, a jej zwieńczeniem są rozlatujące się podczas gotowania pierogi. Na co uważać, by do tego nie dopuścić? Postaw na sprawdzony przepis.


REKLAMA


Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi


Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Żadne jajka
W teorii przygotowanie ciasta na pierogi nie powinno być problemem, gdyż składa się z zaledwie kilku składników. W praktyce jednak bywa inaczej. Wystarczą złe proporcje, by nie chciało się lepić, rozrywało w rękach lub co gorsza, rozpadało w trakcie gotowania. Dlatego warto poświęcić mu nieco czasu i mieć pewność, iż wyszło doskonałe. Okazuje się, iż dobrym zwyczajem jest dodanie niepozornego składnika, który sprawi, iż będzie idealnie miękkie oraz elastyczne. Mowa o... maślance. Przygotuj:


0,5 kg mąki pszennej, najlepiej typu 450 lub 500,
1,5 szklanki maślanki,
szczyptę soli.


PORADA! Zamiast maślanki niektórzy używają szklanki nieco ostudzonego wrzątku i 2-3 łyżek roztopionego masła. Tak przygotowane ciasto również wychodzi bardzo elastyczne.


pierogi (zdj. ilustracyjne) pixabay/piviso


Jaki jest najlepszy przepis na ciasto na pierogi? Tak zrobisz je krok po kroku
Przygotowanie ciasta na pierogi jest naprawdę łatwe. Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. Następnie dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj. Co dalej?


Teraz czas na maślankę. Dodawaj ją do mąki i soli powoli, stopniowo, cały czas mieszając. Dzięki temu nie powstaną grudki, a składniki idealnie się połączą.
Stolnicę (lub blat) oprósz mąką, po czym wyłóż ciasto. Zacznij je wyrabiać. Rób to kilka minut, aż stanie się idealnie gładkie.
Tak przygotowane ciasto przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, by "odpoczęło". Dopiero gdy czas minie, podziel je na dwie części i zabierz się za wałkowanie oraz wykrawanie pierogów.
Po nałożeniu farszu (nie przesadź z ilością), czas na gotowanie w osolonej wodzie. Wrzuć do wrzątku i poczekaj, aż zaczną wypływać. Gdy tak się stanie, odczekaj jeszcze 5 minut, po czym wyjmij. Tak przygotowane pierogi są gotowe do podania.


Smacznego! Który farsz do pierogów jest twoim ulubionym? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału