Hit każdej domówki. Koleżanki wyrywają sobie przepis z rąk

pysznosci.pl 1 rok temu

Sałatka z zupek chińskich robi furorę za każdym razem, kiedy pojawia się na stole. Świetnie sprawdzi się zarówno na domowej imprezie, jak i na co dzień. Z powodzeniem możesz zapakować ją do pudełka i zabrać ze sobą na obiad do pracy. Jak ją zrobić? To proste!

Sałatka z zupek chińskich to prawdziwy hit. Jest kolorowa, smaczna, bardzo sycąca i łatwa do przygotowania. Na dodatek wcale nie musisz sztywno trzymać się przepisu. Recepturę możesz dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Sałatka z zupek chińskich jest również idealnym pomysłem na sprzątanie lodówki. Przepis dostaliśmy od Beaty, która prowadzi bloga Kulinarna chwila.

Świetny pomysł na urozmaicenie imprezowego menu. Lista jej zalet nie ma końca. Jest tania, szybka i nieskomplikowana. Do jej przygotowania używamy samego makaronu, jednak jeżeli ktoś lubi, może również wykorzystać przyprawy z zupek chińskich, wówczas sałatka będzie miała nieco ostrzejszy smak. Makaron z zupek możemy zastąpić makaronem ryżowym typu nitki. Natomiast, zamiast piersi kurczaka warto użyć szynki konserwowej. Jak przygotować sałatkę?

Sałatka z zupek chińskich – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 140 g makaronu z zupek chińskich
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • olej do smażenia
  • 285 g kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 papryka czerwona
  • 6 ogórków konserwowych
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka przyprawy gyros

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich? To naprawdę bardzo proste. Zacznij od pokrojenia mięsa w kostkę, następnie dopraw je przyprawą gyros i odstaw na ok. 30 minut. Następnie na patelni rozgrzej olej. Usmaż mięso na złoty kolor, zdejmij z patelni i ostaw do wystygnięcia.
  2. Kapustę poszatkuj, ogórki pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Makaron z zupek chińskich zalej niewielką ilością wody, przykryj i odstaw na kilka minut.
  3. Wszystkie warzywa, mięso i makaron wsyp do dużej miski. Dodaj majonez, ketchup i musztardę. Wsyp czosnek granulowany, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Idź do oryginalnego materiału