Affogato deser – deser z kawą dla miłośników kawy, to klasyczny włoski specjał, który idealnie łączy intensywny smak espresso z aksamitną konsystencją lodów waniliowych. Prostota tego deseru skrywa niesamowitą głębię aromatów – gorzka, esencjonalna kawa kontrastuje z delikatną słodyczą lodów, tworząc harmonijną kompozycję smaków.
Affogato deser – włoska prostota z nutą słodyczy – odkryj smak, który urzeka miłośników kawy na całym świecie!
Affogato świetnie sprawdza się jako szybki deser po obiedzie lub eleganckie zakończenie wieczoru. Można go także urozmaicić dodatkami, takimi jak likier amaretto, wiórki czekoladowe czy orzechy, co nada mu jeszcze więcej charakteru i wyjątkowości.
Deser z kawą to włoska tradycja. Uwielbiam tiramisu. Krem z mascarpone świetnie pasuje do przełożenia tortu. Kawowy tort tiramisu to jeden z moich ulubionych tortów, dzięki sporej dozie kawy. Nie mam nic przeciwko aby zjeść porcję takiego tortu do świeżo zaparzonego espresso.
Jak to bywa z tortami – piekę je zwykle dla znajomych lub na specjalne okazje. Ale affogato? To mogę zrobić szybko, bez żadnej okazji. Wystarczy, iż jest niedziela, odpoczywam w wygodnym fotelu i delektuję się moim affogato.
Wystarczą tylko dwa składniki, by przygotować perfekcyjne affogato
Kilka prostych kroków, a w kilka chwil poczujesz się jak w słonecznych Włochach. Ja zaparzam aromatyczne espresso. Na dno kielicha wlewam likier o smaku waniliowym. Następnie wykładam gałkę waniliowych lodów z prawdziwą wanilią i posypuję karmelizowanymi orzechami. Wlewam kawę, a na koniec polewam deser domowym karmelem. Ten deser jest naprawdę prosty. Uwielbiam kawę, więc taki kawowo-lodowy deser to coś dla mnie! jeżeli Znudziło Wam się tiramisu to polecam proste affogato pełne kawowego smaku!
Affogato deser
DrukujSkładniki:
kubek espresso
1 gałka lodów waniliowych
1 łyżka karmelu
50 ml waniliowego likieru. np. Galliano
1 łyżeczka orzechów pekan, prażonych
Przygotowanie:
- Zaparzyć espresso. Na dno szampanówki wlać likier.
- Dodać gałkę lodów waniliowych i posypać karmelizowanymi orzechami. Wlać gorącą kawę. Polać deser karmelem. Smacznego!